Ще не одне покоління вчених будуть шукати відповіді на давні таємниці заховані під товщею льоду Антарктиди. Крижаний континент підносить нові відкриття постійно. Так нещодавно дослідження з супутника показали, що глибоко під шаром снігових торосів приховані рельєфи загублених континентів.

Спеціальний супутник гравітаційної картографії GOCE зумів "побачити" те, що приховано від інших наукових супутників.

За зібраними даними, крижані щити Антарктиди приховують останки давно втраченого континенту. У дослідженні, опублікованому в Nature Science Reports, представлені докази його існування від місій Gravity і Ocean Circulation Explorer (GOCE).

За словами дослідників, давні континенти є останками кратонів — частин літосфери докембрійського періоду.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Команда з Кільського університету в Німеччині і група британських вчених, які вивчали Антарктиду, об'єднали дані GOCE з сейсмічними показниками для створення 3D-карти кори під антарктичним крижаним щитом. Використовуючи також інформацію проекту Gravity, вони змогли зазирнути під товстий шар льоду, який покриває Антарктиду, і побачити земну кору внизу.

В результаті вони знайшли ознаки присутності під льодами загубленого континенту, який колись був частиною одного великого суперконтиненту планети — Пангеї.

Ці результати цікаві не тільки для геологів, але і для нашого розуміння історії планети в цілому. Континенти нашої планети, ймовірно, почали відколюватися від Пангеї близько 160 мільйонів років тому.

Йорг Эббінг, один з авторів дослідження, впевнений: Східна Антарктида сформувалася з різних кратонів. Простіше кажучи, половина найзагадковішого континенту планети являє собою свого роду мозаїку, де кожна частина пов'язана з сусідніми континентами.

Фаусто Ферраччолі з Британського антарктичного огляду і співавтор дослідження розповів:

"Для мене цікаво, що ці дані надають геофізикам новий інструмент для дослідження глибинної структури найменш усвідомлюваного континенту на Землі і вивчення того, як підльодовикова геологія і тектонічні структури можуть впливати на топографію, приховану під льодовиковими породами Антарктики. Дані про гравітацію, наприклад, можуть допомогти нам вивчити ступінь підльодовикових осадів басейнів як у Західній, так і в Східній Антарктиді і оцінити геотермальний тепловий потік, який, у свою чергу, може впливати на динаміку крижаного покриву".

Нагадаємо, кожен рік в цьому моторошному лісі відбувається від 70 до 100 самогубств, де знаходитися найстрашніше місце на землі?

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені ламають голову над загадковим зникненням експедиції в Арктиці.

Також "Знай.uа" писав, де покоїться Ноїв Ковчег.