Сценаристи компанії "Дісней", працюючи над мультфільмом "Моана" надихалися, вивчаючи міфи Полінезії, її історією і історіями реальних жінок Тихого Океану. Серед прототипів Моани може бути і принцеса маорі Ті Пуеа Херангі.

Маорі — народ, який називають іноді "вікінгами Тихого Океану". Через кліматичні проблеми вони виявилися відносно обмежені в ресурсах, і це призвело до розвитку в їхній культурі грабунку і війни.

Молода Ті Пуеа

Одним з найбільш знаменитих лідерів народу вважається принцеса Ті Пуеа Херангі, яка, втім, ніколи не відпливала на човні поодинці на незвідані острови. Про це повідомляє Homsk.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Ті Пуеа розглядали як можливу спадкоємицю престолу свого діда, так що її виховували як майбутню королеву — за особливими старими традиціями, на легендах і піснях, змушуючи вчити закони і розуміти звичаї.

Але, немов у мультфільмі про Моану, землі народу ставали все менше — бо на тому клаптику землі, що британська влада залишила маорі, людей ставало все більше. Злидні і голод стали невід'ємними супутниками маорі.

Лише в двадцять вісім років вона, нарешті, погодилася виконувати призначену їй роль і почала брати участь у житті королівської родини.

Принцеса щиро любила свій народ і страждала, бачачи його страждання. Вона почала збирати та записувати пісні, генеалогічні історії та інші важливі усні тексти, побоюючись, що асиміляція наступить на її очах і народ втратить свою пам'ять і усвідомлення себе.

Ті Пуеа, фотографія 1918 року

Першим епізодом участі Ті Пуеа в політиці стала кампанія в підтримку Мауї. Не напівбога, а одного зі своїх родичів — Мауї Помари. Він збирався стати членом новозеландського парламенту. Однак він підтримував ідею відсилання солдатів маорі на передові Британської Імперії.

Дізнавшись, що Ті Пуеа пропагує проти його планів, Мауї посварився з родичкою. Йшла Перша Світова, а принцеса допомогла ховатися призовникам. І вона була права, коли вимагала не відсилати юнаків на передову. Труднощі, які навалилися на тендітні плечі принцеси не зломили її.

Ті Пуеа в національному костюмі

Після війни з Нової Зеландії пройшов страшний грип. Загинули сотні людей. Принцеса зібрала під своє крило сто осиротілих дітей, і вони стали її власним маленьким воїнством.

Ті Пуеа також почала дружити з новозеландським прем'єр-міністром, а журналіст Ерік Рамсден, захоплений її діяльністю щодо збереження культури і виховання сиріт дуже прихильно висвітлював кожен крок принцеси.

Прем'єр-міністру Ті Пуеа влаштувала величезну екскурсію селами маорі, які викосила хвороба, убогість й голод. Чиновник був вражений і допоміг, щоб маорі видавали землю для обробки. За її наполяганням прем'єр-міністр оплатив будівництво гуртожитку для робітників-маорі.

Ті Пуеа і прем'єр-міністр.

Вона стала постійною учасницею громадських та офіційних заходів у Веллінгтоні. Їй виділили велику ділянку землі під ферму — і вона змогла дати роботу багатьом маорі; харчувалися вони тим, що виростили на цій фермі.

Ті Пуеа в європейському одязі з чоловіком

За допомогу маорі роботою, а також порятунок сиріт принцесу нагородили срібною медаллю короля Георга. Їй присвоїли ще й звання командора Ордена Британської Імперії.

Нагороджували її за об'єднання маорі у спільній боротьбі з бідністю, за те, що ферми її процвітали — і голод, що повз землями маорі, їй вдалося зупинити.

Ті Пуеа в старості

Принцеса прожила шістдесят дев'ять років. Вона заснувала ще кілька великих ферм і вивела свій народ зі злиднів, поставила діалог між племенами маорі на постійну основу, покращила імідж племен маорі в очах британців і зробила багато для збереження рідної культури та вивчення її дітьми маорі поряд з європейськими науками.

Нагадаємо, історію принца Португалії, від якої мороз по шкірі. Королеву підняли з могили, придворні цілували руки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Едвард Мордрейк народився з двома обличами. Демонічний близнюк ніколи не спить і постійно нашіптує такі речі, які можна сказати тільки у пеклі.

Також "Знай.uа" писав, як всі ісландські відьми виявилися чоловіками і чому їх не спалювали на багатті.