Дуже важливою для отримання хорошого врожаю є обробка картоплі перед підгортанням.

Проводять його вперше після того, як сходи картоплі сягнуть 15-20 сантиметрів висоти. Чим обробити картоплю в цей час від шкідників та хвороб? У червні підгортатимуть ранні сорти, та ж інформація якраз на часі. А щоб уберегтися від шкідників та хвороб можна вдаватися до народних засобів.

Картопля. Фото: Волинські новини
Картопля. Фото: Волинські новини

Засоби проти фітофтори та попелиці:

  1. Попелиці та фітофтори ефективний настій з кропиви. Свіжу кропиву - пів кілограма подрібненої рослини наполягають у відрі води 3-4 дні.
  2. Попелю присипають міжряддя картоплі або дерев'яний попіл розчиняють у воді, змішують з милом і обприскують бадилля картоплі.
  3. У 10 л води вливають 1 л знежиреного молока та додають 15 крапель йоду. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 2 тижні.
  4. У 10 л води розчиняють 1 склянку провареної харчової солі і обприскують бадилля.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube
Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Засіб проти дротяника:

Для боротьби з цим шкідником потрібно приготувати слабкий розчин мідного купоросу з розрахунку 100 г на відро води і обприскувати їм, щоб не обпалити листя відразу після дощу або поливу.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Засіб проти капустянки:

  1. Концентрований водний розчин на основі мила, прального порошку або рідини для миття посуду закриває дихальця комахи, змушуючи його задихатися і вилізти нагору, де їх можна знищити.
  2. Можна ловити їх на запах хмелю і солоду, для цього потрібно виготовити приманки у вигляді пивних пластикових пляшок з залишками пива, які потрібно вкопати в землю по горло, залишивши на поверхні пару сантиметрів від нього. Ведмедки, йдучи на солод, потрапляють у пляшку.
  3. Можна наробити ямки з невеликою кількістю свіжого незрілого гною, які заманюють капустян своїм теплом.
  4. Як пастки використовують подрібнену яєчну шкаралупу, оброблену олією. Їстівну пастку обсмажують, щоб підвищити привабливість для шкідника.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube
Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Кошти проти колорадського жука:

  1. 200 г подрібненого полину і півсклянки деревної золи розмішують у відрі води і обприскують розчином картоплю.
  2. 200 г свіжого полину подрібнюють, додають 1 склянку деревної золи та заливають 5 л гарячої води. Протягом 2-3 годин все це наполягають, після чого перемішують, проціджують і обприскують картопляні кущі.
  3. 2 кг свіжого горіхового листя або плодів заливають 10 л окропу і ставлять у темне місце настоюватися протягом тижня. Потім настій проціджують і обприскують їм картопляне бадилля.
  4. Настій лушпиння цибулі робиться таким чином: на 1 кг сировини беруть 3 л води, дають настоятися добу або кип'ятять протягом 15-20 хв і обприскують настоєм рослини.
  5. Відвар гострого перцю готують так: 100 г гіркого перця заливають 10 л води, кип'ятять до 2 годин. Настоюють, додають половинку господарського мила, розведеного у воді, та обприскують рослини.

Колорадський жук на картоплі, кадр з відео
Колорадський жук на картоплі, кадр з відео

Нагадаємо, що будь-який кролик заздритиме: цей копійчаний засіб зробить вашу моркву великою і смачною.

Раніше ми повідомляли, що метелики, метелики та міль не нашкодять урожаю овочів та винограду: як врятуватися від лускокрилих шкідників.