Про це виданню Політрада стало відомо з власних джерел.

В офіційній біографії, а також в матеріал про сім'ю і життя Івана Кубракова в білоруських ЗМІ згадується, що в родині кочегара на спиртзаводі Володимира Тимофійовича і колгоспниці Анни Семенівни Кубракових було п'ятеро синів. Старший-Микола, 1960 року народження, в 1961 народився Михайло, в 1964 Віктор, в 1969 Сергій, в 1975 - Іван. Микола, батько нинішнього глави "Укравтодору" Олександра Миколайовича Кубракова, першим з сім'ї пішов працювати в міліцію в Мінську. І коли Іван вступав до Мінської спеціальної середньої школи МВС, а потім в Академію МВС Білорусі, то йшов по стопах старшого брата.

Сьогодні Іван Кубраков-генерал-майор міліції. Очолював відділ охорони правопорядку та профілактики управління внутрішніх справ адміністрації Центрального району Мінська, керував Заславським відділом Мінського РУВС. Обіймав керівні посади в Головному управлінні охорони правопорядку та профілактики міліції громадської безпеки МВС країни. Воно називати "другим батьком" ОМОНу. Ще в 2012 році він запропонував тодішньому главі МВС Ігорю Шуневичу повернути спецпідрозділу звичну назву ОМОН, і надати йому нові функції. Сам же і брав участь у розробці нових тактичних схем.

28 березня 2019 року став главою міліції Мінська, а в кінці жовтня 2020 був призначений новим міністром внутрішніх справ. Після представлення Кубракова Олександр Лукашенко зробив відоме заява про те, що не збирається брати в полон опозиціонерів.

Саме він організовував найжорсткіші зачистки опозиції в Мінську, тепер, припускають журналісти, досвід масових затримань з облавами у дворах і вторгненням в квартири жителів можуть впровадити по всій Білорусі. Кубраков вважавши, що " ОМОН у законослухняних громадян викликає впевненість у безпеці, а у правопорушників, навпаки, це викликає певний страх». В одному з інтерв'ю генерал пообіцяв, що»Мінська міліція країну ніколи не зрадить". «На сьогоднішній день співробітники внутрішніх справ згуртувалися, як ніколи", - сказав він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зокрема зазначається, що саме Кубраков запевняв усіх, що правоохоронці проти всякого насильства, а серед тих, хто виходить на вулиці-50-60% мають судимість. «На телеканалах він багато розповідає про те, як страждають бійці ОМОН, в яких кидають камінням і б'ють заточками. А про те, що відбувається з громадянами під час розгонів, він говорить так: «я хочу з упевненістю сказати, всі органи внутрішніх справ, вся Мінська міліція проти насильства. Коли громадяни перестануть виходити на вулиці і порушувати закон, тоді не буде ні застосування фізичної сили, ні підстав для застосування спецзасобів», - пишуть про нього ЗМІ.

Цікаво, що Олександр Кубраков з "Укравтодору" ніколи не згадує офіційно про свого родича. При цьому на підряди для будівництва доріг білоруські державні компанії, які негласно курирує його дядько, заходять в Україну регулярно. Серед них «Белавтодор», «ДСТ №4 м. Бреста"та інші.