Псевдожурналісти тиснуть на виборчі комісії, псують репутацію ЗМІ та становлять пряму загрозу суспільству, отримуючи дозволи на зброю. Тож як до їхніх рук потрапляють посвідчення – обговорили спікери круглого столу на тему «Зброя – для псевдожурналіста: як зупинити неконтрольоване отримання дозволів на зброю за посвідченням представника ЗМІ».

Про це пише Міністерство люстрації.

Виявляється, купити посвідчення – дуже просто. Яскравим прикладом стала історія мешканки Києва, яка переїхала до столиці з Миколаєва. Як розповів голова правління ВГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук, жінка на ім’я Ірина Топчій за гроші придбала собі журналістське посвідчення. За цим фактом ведеться слідство.

«Ірина Топчій – швачка родом з Миколаєва. Жінка презентує себе представницею ТОВ «Незалежна преса», однак жодних публікацій чи репортажів за її авторством просто не існує», – розповів він.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

За словами Бондарчука, в соціальних мережах жінка зареєстрована під вигаданим іменем, а її наміри, які пані Ірина відкрито транслює своїм 28 тисячам фоловерів – досить радикальні: «Ось таке обличчя у мене, коли я вбиваю», «Не панікуйте. Помремо – так помремо», – підписує вона свої світлини. Можливо така поведінка пов'язана з прийомом сильно діючих транквілізаторів, про що Топчій сама заявляє у соцмережах.

Ірина Топчій також ділиться на відео з підписниками власними відчуттями від приймання гідазепаму – сильного транквілізатора, який можна придбати лише за рецептом. Тому незрозуміло, яким чином їй видали медичну довідку для отримання дозволу на травматичну зброю.

«Представник якоїсь сумнівної редакції може отримати право на зброю та незрозуміло як її використовувати. Ірина Топчій та її історія – типовий приклад того, як це може відбуватися. Ми бачимо, що її заяви і наміри – реальні. Вона дійсно викладає у соцмережах пости, повні ненависті, та заявляє, що вона кілер. І така ситуація – непоодинока. Ми маємо взяти її приклад за основу й зрозуміти, що наслідки неконтрольованої видачі зброї можуть бути фатальними. Тим паче це відбувається на очах малолітньої доньки. Такі люди заходять безперешкодно в учбові заклади, зокрема в даному випадку в Олександрійську гімназію в Києві», – прокоментував цю історію Ігор Бондарчук.

За словами заступниці голови НСЖУ Ліни Кущ, щоразу, коли збільшується кількість таких псевдожурналістів, то страждають справжні журналісти.

«Фейкові медійники постійно використовують всі можливості, яке надає їм чинне законодавство. Наприклад, я знаю декілька випадків, коли до журналістів ставляться з недовірою, бо ті, хто купив посвідчення, вже встигли наробити поганих справ», – зазначила вона.

Також вона додала, що журналістське посвідчення дає такі можливості як отримання дозволу на зброю, присутність на закритих процесах під час виборів та перебування на сесіях місцевої влади тощо.