Про це пише портал Акценти. Наводимо матеріал без коментарів та ремарок редакції.

За підрахунками Chainalysis, з 2019 по 2021 рік біржа криптовідмивників Анатолія Легкодимова та Антона Шкуренка пропустила через себе $2 млрд, з них $430 млн — нелегальні кошти, отримані внаслідок злочинної активності. У списку антивідмивачів із «Сіті», який склали американські аналітики, Bitzlato опинилася на почесному другому місці за оборотами.

Після початку повномасштабного вторгнення криптоаферисти вирішили залягти на дно, щоб їхня компанія не потрапила під санкції і гроші, нажиті нелегальним шляхом, не були заблоковані. Адже після початку вторгнення кошти багатьох рашистів заблокували в іноземних юрисдикціях. Кошти та акаунти вихідців із Росії заморозили й найбільші біржі: Coinbase, CEX IO тощо.

Тому Анатолій Легкодимов та Антон Шкуренко вийшли з компанії, але не втратили контроль над бізнесом: як стверджують у ФБР, вони продовжували адмініструвати біржу та керувати їй аж до моменту арешту Легкодимова. Не можна виключати, що вони просто домовилися з спільником, що він підтримає для них актив на цей час.

Після відмови від акцій Антон Шкуренко поїхав до Туреччини купувати собі яхту і отримувати посвідчення капітана. Він сам написав про свої плани у спільноті російськомовних яхтсменів Туреччини, запис датований 29 жовтня 2022 року, найрозпалом мобілізації. Тієї ж осені літак з Легкодимовим на борту приземлився в Нью-Йорку.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

У квітні 2022 року пролунала історія з викриттям та закриттям великого наркотичного маркетплейсу Hydra. Багато хто вважав, що розгром Hydra та арешт Легкодимова, для біржі якого вона була основним контрагентом, — ланки одного ланцюга. Чи варто згадувати про причетність і Антона Шкуренка до найбільшого наркоплейсменту.

За словами Кирила Бєльського, у США в угоді зі слідством обвинувачений може виторгувати собі досить багато: наприклад, повне скасування тюремного ув'язнення, тобто його покарають штрафом чи умовним терміном.

«Все залежить від того, що ти готовий дати владі, — сказав Бєльський. — Будь-яка угода зі слідством — це повноцінний правочин. Натомість потрібно зазвичай розкривати учасників злочинної діяльності. Американська влада, як правило, дуже цікавиться співучасниками з числа PEP (Politically exposed person, політично значуща особа), тими, хто бере участь у відмиванні коштів, отриманих від продажу наркотиків, тощо».

Ризик угоди зі слідством — помста з боку тих, кого людина здала, яка може наздогнати колись у майбутньому. Чи піде Легкодимов на цей ризикований крок, покаже перебіг судового процесу. Днями підозрюваного етапували до Нью-Йорка. Там відбуватиметься основне слухання у справі.

Водночас, Антон Шкуренко, судячи з останніх даних, залишається в Туреччині, де заліг на дно і намагається не світитися в жодних заходах. Адже ниточки від його спільників так чи інакше можуть призвести до нього самого, і тоді не врятують нелегальні мільйони.