Незважаючи на це, ТРЦ досі не заарештовано і не конфісковано на користь держави, хоча матеріалами слідства доведено, що саме за гроші, які виводилися з Ocean Plaza вже після початку війни Росії проти України у 2014 році, син путінського олігарха купив у Росії два патрон заводу. Фронтменом путінського олігарха в Україні був і залишається бізнесмен із російським корінням Василь Хмельницький.

Про це стало відомо з сюжету журналістки Інни Попович для проекту Trap Aggressor , що моніторить ефективність санкцій і засновником якого є громадська організація (ГО) "StateWatch".

«Тіньовим власником Ocean Plaza досі залишається Аркадій Ротенберг, друг дитинства Путіна, який будував «Північний потік-2» та кримський міст через Керченську протоку. Ротенберг записаний власником так званого палацу Путіна. У 2020 році російський Forbes назвав родину Ротенбергів найбагатшою в Росії зі статками 5,5 млрд доларів. З 2014 року Ротенберг перебуває під санкціями США та ЄС. У жовтні 2022 року Президент Володимир Зеленський наклав персональні санкції на Ротенберга терміном на 10 років (укази № 726/2022 та № 727/2022 від 19 жовтня 2022 року)”, – сказано у сюжеті.

У сюжеті наголошується, що метаморфози із власниками Ocean Plaza почали відбуватися у 2014 році після накладання західних санкцій на Аркадія Ротенберга.

Майновий комплекс Ocean Plaza із земельною ділянкою належить ТОВ Інвестиційна спілка Либідь . Ця компанія через ТОВ "Авангард-Віларті" на 99,999% належить кіпрському офшору Ocean Plaza Project LTD та на 0,001% - кіпрському офшору Ethodor Investments LTD. 2012 року власником цих двох офшорок став Аркадій Ротенберг. 2016 року переписав їх на сина Ігоря Ротенберга, а 2020 року – на дочку Лілію Ротенберг”, – йдеться у сюжеті.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«У 2020 році третину бізнесу викупив Василь Хмельницький (кіпрська офшорка «Юкрейніан Проперті Девелопмент», UPD), решта двох третин стали власністю громадян Швейцарії Сюзанна Валлабх та Андреа Рішааль Валлабх. А прізвище Ротенбергів зникло з реєстрів”, – йдеться у дослідженні журналістки.

Родина швейцарської сім'ї Валлабхов пов'язана з Ротенбергами. Влітку 2018 стало відомо , що родина "путінського гаманця" має намір переоформити власність на Ocean Plaza. Цю угоду планували зробити через ТОВ "ТПС Нерухомість Київ" , яким на той момент володіли Валлабхі та Лілія Ротенберг.

«У квітні 2022 року Нацполіція за статтею «відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом» відкрила кримінальне провадження щодо «Інвестиційний союз «Либідь» та «Авангард-Віларті», а також їх тіньових власників Аркадія та Ігоря Ротенбергів. За даними слідчих, компанії, яким належить ТРЦ, надаючи недостовірні дані, роками виводили мільйони доларів на офшори, а звідти Ротенбергам. Слідство встановило, що саме за гроші від Ocean Plaza син Аркадія Ротенберга у 2017 році придбав 48% акцій "Тульського патронного заводу", а у 2019 році - 50% акцій "Ульянівського патронного заводу", - йдеться у сюжеті.

Більше того: з жовтня 2020 року включно до лютого 2022 року, коли акціонером Ocean Plaza вже був Василь Хмельницький, на кіпрські офшори було виведено понад мільярд гривень. Наприкінці 2021 року Василь Хмельницький розповів Forbes-Україна, що продав свою частку Ocean Plaza на свого компаньйона Андрія Іванова, але дані з реєстрів це спростовують.

У серпні 2022 року рішенням суду було заарештовано корпоративні та майнові права "Інвестиційний союз "Либідь" та "Авангард-Віларті" та передано їх в управління АРМА. Але паралельно в серпні двома ухвалами Печерського райсуду Києва – від 2 серпня та 13 серпня був арешт та повернуто Ocean Plaza та інше майно Василю Хмельницькому та його партнерам зі Швейцарії, які є ширмою родини Ротенбергів.

Автором ухвали від 13 серпня є суддя Печерського райсуду Ірина Литвинова, яка, нагадують у сюжеті, "спеціально затягувала арешт активів Юрія Іванющенка ("дивлячого" часів Януковича - КВ), вона ж у 2015 році відмовилася заарештувати заступника голови ДСНС Василя Стоецького, якого затримали прямо на засідання уряду через підозри в корупції, а також проти неї на кілька місяців відкривали кримінальне провадження”.

Керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю Forbes-Україна у вересні 2022 року сказав, що ці рішення суду стосуються лише третини власності в Ocean Plaza, що належить Василю Хмельницькому або його партнеру Андрію Іванову, а решта належить державі: “Спочатку держава конфіскувало 100%. Українські власники підтвердили у судах, що їм належить 33%, сплатили податки. Тепер АРМА має звернутися до Нацбанку та отримати дозвіл на відкриття рахунків ТРЦ.

Прибуток від конфіскованих російських активів, за словами керівника фракції "Слуги народу" у ВР, планувалося "надсилати на допомогу ЗСУ". "У мене навіть є ідея, щоб це був окремий рахунок, і всі бачили скільки активів заарештували і скільки російські активи принесли нашій армії", - сказав Давид Арахамія.

Втім, за його словами, це все "концептуально, прописаного закону ще немає".

Поки що це так і залишається концепцією. Василь Хмельницький та його співробітники нічого коментувати не хочуть, а "Ocean Plaza досі належить Ротенбергам, які можуть увійти до неформальних комунікацій з представниками влади, відповідальної за те, що Ocean Plaza досі не конфіскована", резюмує Інна Попович.

Зазначимо, про партнерство Василя Хмельницького та Аркадія Ротенберга в Ocean Plaza писали ще у серпні минулого року – за два дні до відкриття ТРЦ. Серед доказів:

  • бенефіціарами Ocean Plaza Project Ltd записані Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх (родичі лондонського адвоката Ротенберга – Джайпракаша Валлабха) та Василь Хмельницький;
  • директором "Ocean Plaza Project Ltd" є Ірина Чиналієва (07.06.1973 р.р., идент.код 2682124869), яка також є директором у кіпрській компанії "TPS Avia Holding Ltd", через яку Аркадій Ротенберг офіційно володіє аеропортом "Шереметьєво". Співвласниками "Шереметьєво" разом із Ротенбергом є Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько, які, ймовірно, є вихідцями з кримської ОЗУ "Сейлем" (звідти ж вийшов Сергій Аксьонов - так званий "голова Криму");
  • Ірина Чиналієва також є директором в інших фірмах Ротенберга - "TPSFinance Ltd" або "Strattondale Enterprises Limited" ;
  • рідний брат Ірини Чиналієвої – Чиналієв Володимир Улукбекович – перший заступник гендиректора "ТПС Нерухомість", який є офіційним холдингом Аркадія Ротенберга у сфері комерційної нерухомості.

Нагадаємо, Василь Хмельницький та Андрій Іванов є підприємцями з Петербурга, які переїхали в Україну на початку 1990-х років – продавати російську нафту для братів Варваріних, які на той момент перебували у партнерських відносинах із мером Петербурга Анатолієм Собачком, помічником якого був Володимир Путін. 2000 року Дмитра Варварина було вбито в кримінальних війнах мафіозних кланів Петербурга.

«ОРД» із посиланням на вже неактивне посилання російського сайту «ДП», повідомляє, що Хмельницький на похороні Варваріна «дав зрозуміти», мовляв, він знає про фінансування покійної виборчої кампанії «Партії зелених». Нагадаємо, саундтреком виборчої кампанії першої та останньої успішної кампанії "Партії зелених" у 1998 році став хіт гурту "Скрябін" (Кузьма) "Танець пінгвіна".