Про це пише портал Інформатор. Публікуємо матеріал без коментарів та ремарок. Редакція не несе відповідальності та не перевіряє дані, надані та опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

Суспільство свідомих українців розділилося на тих, хто взяв до рук зброю, та на тих, хто включився у процес надання допомоги нашим збройним силам. Було б дивно, якби не активізувалися шахраї, яким однаково як заробляти – чи то влаштовувати фіктивний збір коштів для онкохворої дитини, чи то збирати гроші на допомогу ЗСУ. У цьому матеріалі йтиметься про рівненську волонтерку Вікторію Шинкаренко, діяльність якої зі збору коштів не можна назвати ні прозорою, ні підзвітною, ні альтруїстичною, ні суто суспільно корисною. Про людину, яка під час анексії Криму відвідувала москву. Про людину, яку купує елітну нерухомість у Рівному тоді, коли війна змушує людей економити буквально на усьому. Ця стаття не про встановлений факт шахрайства, а про високу ймовірність того, що жінка, яка називає себе волонтеркою, використовує зібрані кошти як джерело власного збагачення.

У кожному регіоні нашої країни є люди, які створюють навколо себе потужний волонтерський рух. Їх усі знають, у них є відповідний авторитет, а головне – у них є напрацьовані роками механізми, які дозволяють їм бути доволі ефективними у волонтерській справі. І ця ефективність стосується інколи не так безпосередньо допомоги військовим, як власне збору коштів.

Якщо ви спитаєте у будь-кого з рівнян, хто на їхню думку є найпотужнішим волонтером у обласному центрі, то переважна більшість вам вкажуть на очільницю місцевого комунального підприємства «Будинок ветеранів» Вікторію Шинкаренко. Якщо підбирати епітет до її діяльності, то найбільш влучним буде «широка». Пані Шинкаренко відома волонтерка, підприємниця та керівниця ГО «Допомога армії – Рівне» (ДАР) і ГО «Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини». І фактично уся її волонтерська діяльність розгорнута на базі вищезазначеного комунального закладу, який підпорядковується Рівненській міській раді.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вікторія Шинкаренко на відкритті КЗ «Будинок Ветеранів» РМР / фото armyinform.com.ua

Здавалося б, людина працює на перемогу і робить усе для того, аби наші Захисники та Захисниці скоріше прогнали ворога «за парєбрік». Однак не все так однозначно, адже однією з ключових рис діяльності пані Шинкаренко стала відсутність звітності та прозорості по зібраним в якості благодійної допомоги коштам.

Що каже закон?

Доволі часто волонтери збирають кошти на власні банківські картки, а потім на ці гроші купують усе те, в чому мають потребу наші військовослужбовці. Але приписи Податкового Кодексу України вважають такі карткові надходження «іншим доходом громадянина». А це означає, що на всю зібрану суму податкова може нараховувати 19,5% податку – 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Є лише два законні способи уникнути оподаткування грошової допомоги у такому випадку: зареєструвати благодійну організацію (благодійний фонд) чи громадську організацію і отримувати кошти на рахунки цього фонду чи організації, або внести відомості про фізичну особу-волонтера до Єдиного Реєстру волонтерів (пп.165.1.54 статті 165 ПКУ). Наразі доступ до Реєстру обмежено на період дії воєнного стану, тому перевірити наявність даних про Вікторію Шинкаренко у ньому можливості немає. Але й притомної звітності від пані Шинкаренко у вигляді облікових записів доходів та витрат, виписок з карткового рахунку щодо руху коштів, первинних документів, наприклад, чеків, квитанцій, сплачених інвойсів, накладних, актів приймання-передачі, досі ніхто не бачив. Ба більше. Коли люди, які донатили на її картки, просять її підтвердити здійснення фінансових операцій, оприлюднивши усі первинні документи, вона таких «невігласів» та «нахаб» переважно вносить до «чорного списку».

Ось так виглядає звітність відповідальних волонтерів, зокрема, БФ «Волонтерський рух Буковини» та «Волонтерів міста Немирів»

Звітність DeepStateUA

А ось ще один приклад серйозного підходу до звітності: https://help.deepstateua.com/. Тут все влаштовано так, що будь-хто може побачити інформацію про дати надходжень, суми, витрати, перелік товарів або послуг, для кого купувалися ті чи інші товари, звіти по «гуманітарці» тощо. Це демонстрація того, як легко можна організувати звітність. Адже поряд з цим «МОЖНА» завжди стоїть таке гостре «ПОТРІБНО».

Не будемо далеко ходити. Є і у Рівному відповідальні волонтери, які систематично і достовірно звітують перед своїми донатерами. Наприклад, благодійний фонд «Відповідальні українці», який очолює Юрій Дюг. Ось що він каже у інтерв’ю виданню «Четверта влада»:

«Щоб підвищити рівень довіри, ми пішли в податкову, щоб додатися у реєстр волонтерів. Як пізніше виявилось – ми стали першими в Рівному, хто офіційно став волонтером».

До свого річного звіту Юрій Дюг додав табличку, в якій розписана кожна копійчина, яку зібрав БФ – https://bit.ly/3YamGPG.

Звіт БФ «Відповідальні Українці» за 2022 рік шукайте за посиланням https://bit.ly/3YamGPG

Експерти радять усім волонтерам ретельно документувати усі свої витрати. Навіть якщо вони витрачають зібрані кошти на забезпечення своєї благодійної діяльності, ці витрати обов’язково мають бути підтверджені документально. Виняток є. Необов’язково документально підтверджувати витрати волонтерів у період з 24 лютого по 1 травня 2022 року (п.29 підрозділу 1 розділу ХХ ПКУ).

Відсутність звітності та прозорості

Майже кожен допис В. Шинкаренко містить згадування особистого карткового рахунку, рух коштів на якому відстежити неможливо. Маючи зареєстрований і функціонуючий благодійний фонд та громадську організацію, пані Шинкаренко все одно збирає гроші не на їхні офіційні рахунки, а на особисту банківську картку, адже фізична особа не зобов’язана подавати податкові декларації. Щоб перевірити доходи фізособи в Україні, потрібні спеціальні підстави. Ймовірність перевірки дуже низька, адже особа не є суб’єктом владних повноважень. І пані Шинкаренко про це знає. Вона збирає пожертви на свою картку та у спеціальні скриньки, які можна побачити у багатьох торговельних закладах Рівного, гроші випадають із поля зору податківців і самих благодійників, а недобросовісний волонтер отримує стабільне джерело збагачення, уникаючи перевірок і, як наслідок, можливої відповідальності.

Скріншоти дописів Вікторії Шинкаренко у соцмережі Facebook

Але це усе здогадки. Очевидним залишається лише те, що пані Шинкаренко не просто не звітує щодо коштів, які вона збирає на власну банківську картку, а ще й відмовляється звітувати навіть у тому випадку, коли про це її просять люди, які донатили на її «монобанку».

Нижче наведена переписка під дописом Галини Кульчинської у лютому 2023 року.

Ми більш ніж переконані, що пані Шинкаренко чітко розуміла, що саме вимагав від неї пан Бернацький. Але вирішила обмежитися обіцянкою публічно оприлюднити детальний звіт (дивіться вище на приклад звітності DeepStateUA), якого громадськість так і не побачила.

Запитання до пані Шинкаренко щодо непрозорості та відсутності звітів виникають у представників громадськості не вперше. В своєму дописі від 7 грудня 2022 року Вікторія Шинкаренко прямо звинувачує СІМІС ОК «ЗАХІД» в особі Андрія Рисюка у тому, що волонтерів «Допомога армії – Рівне» не включили у подання на подяку від Валерія Залужного.

Пан Рисюк натякає Вікторії Шинкаренко на те, що давно турбує багатьох рівнян, які роками спостерігають за тим, наскільки непрозоро вона веде свою діяльність. А саме на відсутність звітності:

Натомість маємо звіти по «Будинку ветеранів» та ГО «Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини». Це пояснюється просто. Фінансовий звіт по комунальному підприємству – це вимушена міра, адже як керівник КП Вікторії Шинкаренко необхідно звітуватися перед міськрадою. Іншу організацію у плані активності та у порівнянні з тою ж ГО «ДАР» можна назвати мертвою. Чому б не прозвітуватися по тому, з чого не можна отримати прибутку? І тут починається найцікавіше. В офіційних базах з 2020 року і понині фінансові звіти по громадській організації «Допомога Армії – Рівне» відсутня.

ГО «ДАР» – ні надходжень, ні витрат

Але все по черзі. Аби з’ясувати, чи підозри про нецільове використання волонтерських коштів мають право на існування, давайте поглянемо у бік фінансового та майнового становища Вікторії Шинкаренко.

Шинкаренко Віта Степанівна, а саме так вона зазначена у системі YouControl, ще у 1995 році зареєструвалася як фізична особа підприємець. Основним видом її діяльності були вантажні перевезення. Станом на початок 2016 року вона входила до третьої групи платників податків.

Скріншот сторінки системи YouControl

Офіційні документи, які надали нам анонімні джерела, вказують на те, що річний обіг її бізнесу в останні роки його функціонування складав не більше 500 тис. грн.

Якщо навіть взяти суми за 2015-2017 роки, які ненабагато перевищували 1 млн грн на рік, то навіть ці показники не можна назвати вражаючими. Адже автомобільні перевезення передбачають певні вкладення: ремонт вантажівок, зарплата водіїв, купівля пального, поточні витрати.

Доходи від підприємницької діяльності Вікторії Шинкаренко складали:

▪ 2015 р. – 1082471 грн;

▪ 2016 р. – 1373558 грн;

▪ 2017 р. – 1165415 грн;

▪ 2018 р. – 592185 грн;

▪ 2019 р. – 527005 грн;

▪ 2020 р. – 315383 грн;

▪ 2021 р. – звітність не подавалась;

▪ 2022 р. – звітність не подавалась.

В документах вказаний ДОХІД, а не ПРИБУТОК. Хто розуміється на організації перевезень на автотранспорті, той знає, що чистий дохід при обороті в півмільйона не перевищуватиме 50-70 тисяч гривень на рік. А це свідчить про те, що Вікторія Шинкаренко ніколи не була заможною людиною. Та й справи у підприємниці, вочевидь, йшли не надто добре, адже 15 червня 2021 року вона анулювала свою реєстрацію платника податків.

Що стосується доходів від отриманої заробітної плати пані Шинкаренко, то у 2021 році її середня заплата становила 12253 грн на місяць. А у 2022-му в середньому її зарплата становила 22110 щомісячно. Якщо взяти до уваги той факт, що у 2020 році дохід її бізнесу складав 315383 грн, то це близько 26 тис. на місяць. З яких потрібно заплатити водіям, заправити і відремонтувати автотранспорт. Робимо висновок, що Віта Шинкаренко набагато успішніша в якості керівниці комунального підприємства, ніж підприємниця.

Скріншот сторінки системи YouControl

Елітна нерухомість на фундаменті сумнівів

Після того як Вікторія Шинкаренко з перевізника перекваліфікувалася на волонтера, вона почала переобладнувати багатоквартирний будинок, перетворивши його на триповерховий приватний, що знаходиться за адресою вулиця Слов’янська 8/1. У 2017 році вона зареєструвала право власності на ділянку номер вісім за вказаною адресою. Їй також належить частина цього розкішного маєтку площею 690 квадратних метрів на правах спільної власності (реєстрація у 2019 році). Думаємо, не варто нагадувати, що переобладнання такого масштабу потребує неабияких фінансових вкладень.

Маєток пані Шинкаренко

Нижче наведені документи, які підтверджують права власності Вікторії Шинкаренко на нерухомість:

Невже добровільна волонтерська робота у воюючій країні дозволяє купувати земельні ділянки та зводити маєтки? Якщо так, то IT-спеціалісти Кремнієвої долини в минулій своїй реінкарнації щось робили не так.

Підсумовуємо отриману вище інформацію і заглядаємо у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, де ми побачимо об’єкт житлової нерухомості – а саме квартиру загальною площею понад 70 «квадратів», що по вулиці Студентській, 34а у Рівному. Це новобудова у «елітному» житловому комплексі «На Щасливому». Половина квартири номер 145 та нежитлове підвальне приміщення загальною площею 15,6 квадратних метрів були зареєстровані на Шинкаренко Віту Степанівну 12 вересня та 9 листопада 2022 року відповідно. Інша половина квартири належить її сину.

Знову нерухомість. Знову елітна. І знову у пані Шинкаренко. І це саме в той час, коли війна поставила український бізнес «на коліна», а підприємці змушені обмежувати географію своєї присутності, закривати офіси та торговельні заклади і зі сльозами на очах спостерігати за динамічною і поступовою втратою активів.

Скріншот з українського сайту нерухомості DOM.RIA

Подібна квартира на тій самій вулиці коштує $63 тис. І це все виглядає доволі дивно на фоні непрозорої діяльності пані Шинкаренко зі збору коштів на особисту банківську картку.

Будинок, у якому знаходиться новопридбана квартира Вікторії Шинкаренко

Потрібно закцентувати увагу читача на тому, що Вікторія Шинкаренко має відношення до благодійного фонду «Неможливого не буває» та громадської організації «Допомога Армії – Рівне» (ДАР). І на рахунки цих юридичних осіб можна було б без побоювань щодо звинувачень у нецільовому використанні благодійних внесків збирати гроші. Але волонтерка надає перевагу власній банківській картці та скринькам. Хоча звітності як по благодійному фонду, яким опікується такий собі Олександр Гребенюк, та по ГО «ДАР» теж немає. До речі, Олександр Гребенюк тісно пов'язаний з Вітою Шинкаренко, але про нього ми розкажемо у наступних матеріалах, так як це фігурант окремого розслідування.

«Фейсбучний» звіт Шинкаренко по юридичним особам: загальні цифри та ніякої конкретики чи фото первинних документів

Вибух патріотизму після відвідин московії

А ось вам і «вишенька» на торті. В березні 2014 року, а саме 11.03.2014, Вікторія Шинкаренко летить до москви. Саме в цей час «вєжлівиє люді» у зеленій формі без розпізнавальних знаків анексували Крим, а країна оговтувалась від кривавих подій Революції Гідності.

В такий буремний час Вікторія Шинкаренко 11 березня 2014 року вилітає на росію рейсом 1801 Київ (Бориспіль) – москва (Шереметьєво). Повернулася вона в Україну лише 18 березня – саме в цей день після фейкового референдуму «Республіка Крим» та «місто федерального значення Севастополь» були включені до складу рф на правах суб'єктів федерації. Інформація про вояж пані Шинкаренко підтверджена документально. Якщо вона захоче спростувати цю інформацію, то може особисто подати запит у прикордонну службу і оприлюднити відповідь. Відсутність таких дій з її сторони свідчитиме лише про те, що цей факт відповідає дійсності.

Яку мету переслідувала пані Шинкаренко у цій поїздці, наразі невідомо.

Поки Вікторія Шинкаренко перебуває за надійною ширмою презумпції невинуватості. Та будь-які припущення про нецільове використання нею зібраних з людей грошей кожен раз натикається на факти, які викликають сумніви, що це просто припущення. Але саме припущення уповноважені правоохоронні органи нерідко починають трактувати як підозру про причетність певної особи до злочину, засновану на неостаточних (неповних, проміжних) результатах розслідування. Тому існує висока ймовірність, що діяльність Вікторії Шинкаренко підпадає під дію статті 201-2 ККУ «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги», яка з’явилася тільки в березні 2022 року.

Чи варто обговорювати такі теми, коли у країні вирує війна? Свідомий українець обов’язково скаже, що варто. Ми залишаємося єдиними лише тому, що завжди критично ставимося до будь-яких питань, для яких характерний підвищений суспільний інтерес. Хтось може сказати, що це «заказуха», що «розхитування човна» – це методи російських пропагандистів. Але пам’ятаймо заповіт Симона Петлюри про тих, хто може бути гіршим, ніж «московські воші». Вже завтра псевдоволонтери та шахраї можуть з’явитися у виборчих списках різних політичних сил. І тоді усі звинувачення у шахрайстві вони без проблем перекваліфікують у політичне переслідування. Ось саме тоді і буде запізно озвучувати такі факти, адже їхнє сприйняття буде викривлене.

Неважливо, віримо ми в порядок, чи в хаос, підсумок все одно один. Ми або контролюємо своє життя, або тільки думаємо так. Англійський державний діяч Джордж Галіфакс був переконаний у тому, що людина найкраще стежить за собою лише тоді, коли інші стежать за нею. У «Щоденнику Анни Франк» є запис: «Ніхто ніколи не збіднів, віддаючи». Якщо зіставити усі факти, то антонімічність цього вислову («Хтось колись збагатився, беручи») примусить замислитись. А тверезе мислення – це завжди добре.

Забігаючи наперед, скажемо, що ніхто не сумнівається у тому, що Вікторія Шинкаренко допомагає комусь. Але хотілося б звернутися до тих, хто стане на її захист. Невже допомога вам автоматично анулює відповідальність за ймовірність того, що вона ошукувала інших? Невже факти не викликають підозр? Невже сліпа віра у порядність людини не дає місця критичному мисленню, яке по факту є «мистецтвом аналізувати»?

Ми нікого не звинувачуємо. Ми озвучуємо припущення. Є волонтер, який збирає гроші на власну банківську картку і не надає детальний звіт по використанню внесків благодійників. І є елітна нерухомість, яку цей волонтер купує саме у той час, коли збирає достобіса великі суми на власний рахунок, маючи дохід у вигляді порівняно скромної зарплати директора комунального підприємства. Таке розташування фігур на волонтерській шахівниці просто не може не викликати закономірних запитань. Але Вікторія Шинкаренко дуже легко може спростувати усі можливі закиди – опублікувавши звіт по руху коштів на її банківській картці з поясненням кожної транзакції та усіма первинними документами. Можливо, це історія про чорну кішку у темній кімнаті. Але пошуки цієї кішки – це вже справа правоохоронних органів.