Ні, це не сценарій навчань антитерору чи спецпризначенців, це - бандитські розбірки на кшталт “стрєлок 90-х”: найнебезпечніша банда “Тайсона” на ринку по вулиці Авраменка головорізи-кримінальники здійснили напад на військовослужбовців в/ч 3057 - легендарного полку “Азов”.

Все почалося з того, що бандитам не сподобалися автівки “азовців” - бандити спортивної статури витягли водія машини, фарбованої під польових камуфляж, та нанесли йому важкі ножові поранення. Турнікети потерпілому накладали вже бійці спецпідрозділу Патрульної поліції “ТОР”, які прибули на місце перестрілки. А до того військові були вимушені відстрілюватися від відморозків, які дістали з багажників карабіни “Сайга” та помпову рушницю. Трьох нападників “азовці” нейтралізували - вони отримали вогнепальні поранення, які не загрожують наразі їхньому життю.

Запорізькі поліцейські офіційно повідомили, що попередньо дії банди “Тайсона” кваліфіковані як “хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї” та “незаконний обіг вогнепальної зброї”. Був оголошений план “Перехоплення”, затримані члени банди, роль та міру участі яких зараз встановлюють слідчі.

Пересічні запорожці та лідери суспільної думки одразу оцінили масштаб події та заявили, що іншого очікувати від бандитів, які вже десятиліттями тримають у страху все місто, було не варто.

Хто ж такі ці "тайсонівці"?

За тиждень до стрілянини Запоріжжя обурила поведінка лисих молодиків, які вимагали данину у дрібного підприємця, погрожуючи йому розправою та знищенням майна - торгівельної точки. Зовнішність і поведінка відморозків нагадала запорожцям про ніби вже забуте страшне ехо запорізького криміналу - найкривавішу банду “Лисих”, які тероризували місто та область на рубежі 90-х-2000-х. На жаль, опасіння людей підтверджуються - саме таким чином наразі діє банда-нащадок угрупування “Лисих” - ОЗГ “Тайсона”, яка контролює у місті ринок збуту цигарок, спиртних напоїв та наркотиків. Річний обіг коштів від кримінальної діяльності банди складає не менше $25 000 000.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Лідер ОЗГ Суворов Ілля Геннадійович із призвіськом "Тайсон"
Лідер ОЗГ Суворов Ілля Геннадійович із призвіськом "Тайсон"

Лідером ОЗГ є Суворов Ілля Геннадійович із призвіськом “Тайсон”. Цей досвідчений злочинець 1974 року народження з 2007 року по 2017 знаходився у розшуку за обвинуваченням по статті “Бандитизм” КК України. Суворов є професійним кілером, на руках якого кров не одного десятка людей. На сьогодні “Тайсон”, який раніше входив до крила “Лисих”, контролює з півсотні відморозків - молодих людей спортивної зовнішності, які добре озброєнні не лише стрілецькою зброєю, а й більш важким озброєнням - гранатами, гранатометами тощо. Основне заняття силового блоку ОЗГ “Тайсона” - це нанесення тілесних ушкоджень, захоплення або захист об’єктів нерухомого майна, пошкодження майна, замовні вбивства тощо. Влітку зграї лисих “тайсонівців” працюють на території пляжно-розважального комплексу Pool&Beach, що на Прибережній магістралі у Запоріжжі.

Але не Запоріжжям єдиним живе “Тайсон”, оскільки ще до війни тісно співпрацює з кримінальниками чеченської національності, які з початком повномасштабного вторгнення рф до України зайняли посади на тимчасово окупованих територіях. Під повним контролем фсб рф знаходяться дружина та донька “Тайсона”, які проживають на території ТОТ АР Крим.

кадирівець Мурад Саідов
кадирівець Мурад Саідов

“Бізнес-партнером” лідера ОЗГ є кадирівець Мурад Саідов, проголошений “смотрящім” за тимчасово окупованим Мелітополем. Ще з 90-х років минулого століття Суворов із Саідовим мали спільні інтереси щодо звалищ металургійних підприємств у Запоріжжі. Сьогодні ж обидва лідери злочинних угруповань займаються одним й тим самим - паразитують на тілі суспільства, залякуючі підприємців та контролюючі бізнеси, до яких вони не мають жодного відношення.

ОЗГ “Тайсона” контролює комунальне підприємство “Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів”, обіг незаконно виготовлених спирту та сигарет. Постачання спирту здійснюється з держпідприємства “Караванський спиртовий завод”, а реалізація контрафактних товарів - на території ринків комунального підприємства “Запоріжринок”. Від продажу підакцизних товарів річний обіг грошових коштів складає 75 млн. доларів США.

У діяльності ОЗГ функцію куратора на КП “Запоріжринок” перший заступник директора цього підприємства Олександр Харченко, який також займається питаннями звільнення людей, які не бажають співпрацювати із “новим керівництвом”. Безпосередньо допомагає злочинцям залякувати підприємців погрозами фізичної розправи з боку “тайсонівців”.

Олександр Харченко
Олександр Харченко

ОЗГ Іллі Суворова також причетна до:

  • побиття депутата Запорізької обласної ради Дмитра Майстро (кримінальне провадження №12021080000000080 від 01.03.2021);
  • нанесення тілесних ушкоджень 6 працівникам полку “Сафарі” Національної поліції України на території пляжно-розважального комплексу “Pool&Beach” (вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 08.02.2023 у справі 331/860/23 Павкіна В.М., Вергелеса Д.О., Мальковського М.С. Визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 122 КК України);
  • нанесення тілесних ушкоджень голові Кушугумської селищної ради Сосуновському Володимиру Сергійовичу (писати заяву на членів ОЗГ відмовився).

Як бачимо, багаторічна практика злочинів без покарання призвели до того, що під час військового стану молодики з-під крила “Тайсона” можуть дозволити собі озброєний напад на військовослужбовців. Відомий український журналіст, екс-депутат Верховної Ради Ігор Мосійчук оприлюднив інформацію, що злочинне угрупування “Тайсона” є бойовим крилом відомого "тіньовика" - Веміра Давітяна, друга впливового депутата від політичної партії “Слуга народа” у Верховній Раді.

Можливо, саме у цьому криється відповідь на загадку про безкарність запорізьких бандитів під керівництвом кілера "Тайсона".