Колишній голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник, який від початку повномасштабного вторгнення Росії втік до Словаччини, причетний до монополізації Ігорем Коломойським виробництва і постачання рідкого хлору.

Саме цей реагент використовують усі водоканали для знезараження питної води.

Зробив Коломойського монополістом у 2019 році саме Олійник, продавши в інтересах олігарха стратегічне підприємство «Аульська хлоропереливна станція». Про це пише «Апостроф».

За даними видання, яке посилається на журналістське розслідування Bihus.info, потреба у приватизації Аульської станції постала перед Коломойським у 2018 році, коли його підприємство «Дніпроазот» оголосило про зупинку виробництва хлору. «Дніпроазот», нагадує «Апостроф», був єдиним українським підприємством, що виробляє хлор.

«Через це країна опинилася на порозі екологічної катастрофи, адже без знезараження води її просто неможливо вживати. Проблему тоді вирішували на рівні уряду і Ради національної безпеки», – йдеться у матеріалі.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Для заміщення хлору Коломойського, продовжує видання, були тимчасово налагоджені поставки імпортного хлору. А для його фасування і подальшого транспортування була залучена Аульська хлоропереливна станція, яка єдина в Україні має необхідне обладнання.

«Відколи «Дніпроазот» відчув у станції конкурента, Коломойський разом із Олійником розробили певний план», – пише «Апостроф».

Цей план, на їхню думку, полягав у придбанні останнього потенційного конкурента, що і було зроблено за допомогою Олійника у 2019 році.

Він тоді головував на засіданні Дніпропетровської облради і виставив Аульську станцію на приватизацію.

Її було продано приблизно за 30 млн гривень. Власником стала маловідома компанія «Агентство «Мега плюс», що належить Андрію Житникову. Про Житникова відомо, що він мешкає у звичайній багатоповерхівці у Дніпрі і коментувати покупку відмовився. Натомість відомо, що він свого часу був співробітником компанії Коломойського «Приват Холдинг».

«Це може означати, що станція була викуплена в інтересах саме «Дніпроазоту» – для встановлення остаточної монополії на знезараження питної води в країні», – йдеться у публікації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Святослав Олійник є фігурантом справи про державну зраду, яку розслідує СБУ. Він, зокрема, голосував за так звані «Харківські угоди», якими було продовжено термін перебування у Криму російського Чорноморського флоту.