Поки що на центральному рівні в Україні набирає обертів боротьба з корупцією та процес очищення влади від чиновників старої гвардії, у регіонах ці заходи навіть не розпочиналися. Люди, які роками за будь-якої влади дерибанили бюджетні гроші, заручившись підтримкою місцевих кримінальних авторитетів продовжують щільно сидіти на грошових потоках, які надходять до регіонів як державної скарбниці, так і численних донорських організацій. Більше того, саме ці «власники каси», а аж ніяк не призначені Президентом голови обласних чи районних адміністрацій, сьогодні часто вирішують, якому бізнесу бути в регіоні, а хто має забиратися додому, хто отримає допомогу на розвиток, а хто тихо згорне підприємство.

Прикладом такого «бізнес-рішали» місцевого масштабу може бути Руслан Сивий, керівник Рівненського регіонального офісу U-LEAD з Європою. Про це пишуть в "Антикор". В області його пам'ятають, насамперед, як людину, яка очолювала Дубенську державну районну адміністрацію за часів кривавого Майдану. Після такої плями у біографії людина, здавалося б, має назавжди відійти від політики і, тим більше, від втручання у справи управління регіоном. Але це не про Руслана Сивого. Людина, яка скуштувала владу відразу після інституту, схоже, зовсім не збирається від неї відмовлятися.

Вічний чиновник

Політична кар'єра Сивого почалася в 1994 році, коли новий «інженер-металург» отримав посаду ведучого, а згодом головного спеціаліста відділу радіоекології досить важливого в регіоні відділу управління захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Рівненської облдержадміністрації. Через чотири роки роботи у відділі Сивий його очолив.

2004 року чиновника знову підвищили – до заступника начальника управління соціальних гарантій та соціального захисту громадян, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС Рівненської ОДА.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Звідти він плавно перемістився до головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, в якому очолив відділ.

Тут його й помітив голова Рівненської ОДА Віктор Матчук. Новий губернатор призначив Сивого головою Корецької райдержадміністрації, де він працював до березня 2010 року. Але після того, як губернатора поміняли Сивий, знову повернувся до обласної адміністрації, на посаду заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення РОДА, а потім – першого заступника директора департаменту соціального захисту населення.

Здавалося б, хлібна посада. Але Сивому явно було мало. У грудні 2013 року, коли політична ситуація в Україні загострилася до краю, чиновник погодився на посаду голови Дубенської РДА, на яку його призначив президент Віктор Янукович.

Цікаво, що на той час Сивий був членом партії «Наша Україна» і навіть балотувався від неї у 2010 році до Рівненської обласної ради. Але як тільки перед ним знову замаячило крісло голови району, він без зайвих вагань «перевзувся» і став на службу опального президента. І це напередодні кривавих подій на Майдані, коли керівники на місцях одержали наказ розправлятися з активістами.

У березні 2014 року, коли Революція гідності завершилася і Януковича було відсторонено від влади, голови Рівненської обласної та районних державних адміністрацій потрапили під дію Закону «Про очищення влади» та були люстровані. Крім Руслана Сивого. Чиновника також збиралися люструвати та звільнити з посади. Але він влаштував у Дубно справжнє шоу. Вже за підтримки нового губернатора Рівненської області Сергія Рибачка 12 березня у місті відбулося Народне віче, учасники якого вирішили, що голова району «чесний, патріотичний громадянин, людина з чіткою життєвою позицією». Він підтримував Майдан, тому заслуговує на довіру і має залишитися при владі.

Але нагорі, у Києві, очевидно, так не вважали. Тому Сивий поспішив звільнитися з посади «господаря» району і цим уникнув люстрації.

Ну а далі за традицією. Екс-чиновник підтримав новий губернатор. У квітні 2015 року Сивий обійняв посаду директора «Офісу реформ» при Рівненській ОДА. Оскільки керівник «Офісу» не має статусу держслужбовця, то й перевірку, згідно із Законом «Про очищення влади», йому не довелося проходити.

Цього ж року політик також балотувався до Рівненської обласної ради, своєчасно «перевзувшись» і ставши під прапори Блоку Петра Порошенка (БПП). Щоправда, земляки опального чиновника не підтримали. Очевидно раніше за нього вирішивши, що з політичною кар'єрою ставленику Януковича настав час закінчувати.

У 2016 році Сивого таки звільнили і з посади директора «Офісу реформ», застосувавши Закон «Про очищення влади». Але як перехідний прапор його передали під опіку нового голови Рівненської ОДА Віталія Чугуннікова, який зробив колишнього чиновника своїм радником. А незабаром і зовсім знайшов йому чергову хлібну посаду – Сивий очолив Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування, який за підтримки Програми U-LEAD з Європою створювався в кожній області. Наразі колишній чиновник очолює Рівненський регіональний офіс «U-LEAD з Європою», через який вирішуються питання фінансування проектів розвитку громад.

На службі губернаторів

Таку разючу живучість Сивого в політиці не можуть пояснити навіть досвідчені експерти. Адже це справжня наука – залишатися при владі за будь-якого губернатора і, тим більше, за будь-якого президента.

Починаючи з 2006 року, Сивий практично завжди був на службі у керівників області. Чи то посада в адміністрації, чи крісло керівника районом.

Місцеві активісти не відкидають, що губернатори невипадково тримали досвідченого чиновника при собі. Адже за роки влади Сивий став справжнім господарем регіону. Він щільно сів на грошові потоки і обзавівся потужними кримінальними зв'язками. Саме через нього кримінальний бізнес часто лобіював свої інтереси. І саме він міг забезпечувати чиновнику таке тривале перебування при владі.

Один із кримінальних авторитетів, з яким пов'язують Сивого, – бізнесмен Володимир Рашовський.

Якщо вірити розслідуванню порталу «4 влада», фірми, записані цього підприємця, не сплачують податки до бюджету і багато разів фігурували у кримінальних справах в Україні. Також його ім'я тісно пов'язують із контрабандою бурштину в області.

Крім того, портал Політрада не виключав причетність Рашовського до трагічних подій, які розгорнулися 2021 року навколо санаторію «Червона калина». Тоді на Київщині знайшли мертвим рідного брата Руслана Сивого, екс-голову правління санаторію Ярослава Сивого. Згідно з версією слідства, його вбили з метою пограбування. Але люди, які бачили спілкування Руслана та Ярослава, у це не вірять.

Є також інформація, що саме Рашовський через Руслана Сивого міг тиснути на його родичів із метою заволодіння санаторієм. Що могло спричинити сварки між братами, які неодноразово спостерігали інші.

Але поки ці факти розслідують правоохоронці, Сивий фактично залишається другою людиною в області після губернатора. Подейкують, що саме його кандидатуру згадують щоразу, коли мова заходить про можливу відставку голови РВА Віталія Коваля, який рік у рік із абсолютно різних приводів не влаштовує депутатів місцевих рад. Зрозуміти рівненський істеблішмент не складно – область занурилась у тіньовому бізнесі. І якщо хтось заважає його спокійній діяльності, краще його замінити. І звичайно ж, на перевірену часом та місцевим «бізнесом» людину, наприклад, Сивого. Йому ж не звикати за якої влади і на кого працювати.