Нещодавно стало відомо про те, що в Україні оголосили тендер на суму понад 24 млн. на обслуговування доріг. На тлі вже гучних витрат на бруківку, парки та телемарафони, звучить не дуже цікаво, правда? Ви не повірите, коли дізнаєтесь про місце виконання цих робіт.

Бахмут-Часов Яр, Краматорський напрямок та інші гарячі точки на карті України раптово стали ареною не для боїв, а для експлуатаційного утримання доріг, що стало відомо завдяки платформі Prozorro.

окупанти під Бахмутом
окупанти під Бахмутом

Оголошений тендер на більш ніж 24 мільйони гривень виглядає, на перший погляд, як ще один жарт із витратами в країні, але "справа знову пахне гасом". Адже це дороги, де нині перебувають не орендовані машини, а військові техніки.

Тендер на підтримку доріг у Краматорську та Бахмуті / фото: скріншот Prozorro
Тендер на підтримку доріг у Краматорську та Бахмуті / фото: скріншот Prozorro

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу В Україні оновили правила для виїзду за кордон 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Місця виконання робіт / фото: скріншот документа, Prozorro
Місця виконання робіт / фото: скріншот документа, Prozorro

Цікаво, що це цілком природний порядок речей, коли потрібно утримувати дороги там, де вони справді потрібні. Але така сума – явно перебір. Немов прибирання снігу та посипання доріг сіллю – це саме те, що зараз необхідно в епіцентрі війни.

В описі тендеру виділено аванс у розмірі 30% від загальної суми, проте ще цікавіший перелік матеріалів, які збираються закуповувати:

  • хлористий натрій (звичайна сіль),
  • пісок,
  • гарячі та теплі асфальтобетонні суміші,
  • асфальтогранулятів та нафтові бітуми.

Перелік основних матеріальних ресурсів / фото: скріншот документа з Prozorro
Перелік основних матеріальних ресурсів / фото: скріншот документа з Prozorro

Вартість всіх цих матеріалів оцінюється в 55 тисяч гривень, враховуючи податки та транспортування. І тут постає питання: на що підуть решта 24 мільйонів?

Раніше ми писали про те, що кожна хвилина трансляції коштує 1692 грн.: в Україні витратить сотні мільйонів гривень на програми Телемарафону

Крім того, Знай.ua повідомляв про скандальні закупівлі Гринкевича: у Соні Морозюк знайшли "дивне" майно

Також наш портал інформував, знову майже 2 млн підуть на шоу: стежитимуть, щоб гості та ведучі не вживали алкоголю та наркотиків