Розслідувачі виявили, що сотні мільйонів гривень, призначених для "Укрнафти", могли піти на партнерів Віктора Медведчука, а 30% "відкату" можуть опинитися у керівника компанії.

Про це розповів Михайло Шнайдер на своїй Facebook-сторінці.

Суть скандалу полягає у тому, що у вересні-грудні 2023 року "Укрнафта" без проведення тендеру закупила третинний бутиловий ефір (МТБЕ) на суму понад мільярд гривень.

"Укрнафта", скріншот: YouTube
"Укрнафта", скріншот: YouTube

При цьому схема закупівлі виглядає підозріло: ціна в Роттердамі (1000 доларів) плюс 293 долари за тонну, а гроші пішли на швейцарську компанію AGTG SA.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Цікаво, що AGTG SA належить громадянину Канади Євгену Свірському, який давно знайомий із головою "Укрнафти" Сергієм Корецьким. Вони є бізнес-партнерами у ТОВ "Велсбі трейд плюс".

Формально партнером Свірського є дружина Корецького, Ірина Корецька, але Корецький визнав, що вони розпочинали бізнес разом зі Свірським.

Укрнафта, фото zn.ua
Укрнафта, фото zn.ua

AGTG SA раніше, за даними правоохоронних органів, вже продавала "Укргазвидобуванню" метанол із націнкою в 45%. До того ж експертиза показала, що куплена в Роттердамі речовина справді вироблена в росії та білорусі.

Михайло каже, що керівник "Укрнафти" Корецький, допомагаючи партнеру Свірському викачувати гроші з держави, може зіткнутися зі звинуваченнями у конфлікті інтересів. Потрібно розслідування з боку НАЗК та НАБУ, а також включення його до державного реєстру корупціонерів.

Нагадаємо, націоналізація "Укрнафти": чому підприємство заполонила корупція під контролем держави

Раніше ми писали про те, що ДБР наклало арешт на майно Соні Морозюк: не встигла сховати