Звичайно, що вже мало для когось із наших читачів це буде "сенсація". Однак ми не втомимося показувати те, що знаходимо ми, і наші колеги. Цього разу журналісти ТСН уважно вивчили те, чим можуть володіти львівські митники. Виявилося, що можна зібрати цілу роту з чиновників, які мають елітні землі та нерухомість. Всі ці об'єкти знаходяться не лише на території України, а й у сусідній Польщі.

У родичів львівських митників виявили елітну нерухомість, дорогу землю та інші предмети розкоші. Поки що їх близькі працюють на державній службі – ці родичі щедро діляться з ними своїм майном. Безстроково та безкоштовно забезпечуючи митників легковиками, квартирами та будинками.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Ковцун.

Карпати, скріншот: YouTube
Карпати, скріншот: YouTube

Як можна заробити на митниці

Придбана в рази нижча за ринкову вартість на гірських ділянках, де ціну сотки рахують далеко не в гривнях, салони краси та люксові відпочинкові комплекси, розташовані в найкрасивіших куточках Карпат – все це про майно родичів львівських митників.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Львівська митниця. З десяток пунктів пропуску вздовж українсько-польського кордону. З початку повномасштабного вторгнення, припинення авіасполучення та повноцінної роботи портів - навантаження на них збільшилося в рази.

Митниця, фото: Соцпортал
Митниця, фото: Соцпортал

Відповідно додалося робити і самим митникам. Що вказати у митній декларації, оцінити майно, визначити вартість розмитнення та навіть те, як довго вантаж стоятиме в черзі – все це у їх повноваженнях.

"У чому найбільший корупційний ризик такої посади? Без митника воно не заїде. Можна маніпулювати предметом розмитнення, тобто записати якийсь цінний предмет, як щось таке дешеве. Якщо той, хто завозить, надає одні документи, вони можуть взятися до уваги, наприклад, на віру" і не проводитись додаткових оцінок", — каже юридичний радник TRANSPARENCY INTERNATIONAL UKRAINE Олександр Калитенко.

Андрій Кузник – І.О. голови Львівської митниці

Андрій Кузник, 38 років. Виконувач обов'язків керівника Львівської митниці з березня 2023 року. Згідно з його послужним списком, очолював Рівненську та Івано-Франківську митниці, а до цього протягом 17 років служив у СБУ на різних посадах. Має звання – підполковника.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Зарплата, ділянка з маленьким дачним будинком під Києвом, отримана у спадок та орендована квартира у Львові на 170 квадратних метрів. Це дані із його декларації.

Його мати – Вікторія Кузник. Вона також колись працювала на митниці. Нині на пенсії. Відповідно до реєстру прав на нерухоме майно у її власності 4 квартири у столиці та три земельні ділянки під Києвом. Один із них на 11 соток у котеджному містечку преміум-класу «Канадське село». Подібні ділянки можна знайти на сайтах продажу нерухомості за ціною від 50 до 80 тисяч доларів.

Ще одна ділянка з іншого боку Київської області у два з половиною рази більша за попередню - площею 28 соток і незважаючи на види значно дешевше - в середньому по тисячі доларів за одну.

Мамі Андрія Кузника належить і автомобіль. Але цей «Лексус» 2010 року випуску перебуває у користуванні сина, відповідно, зазначено у його декларації.

Є там і ще одна згадка про маму – у 2021 році вона подарувала синові цінний подарунок – годинник "Монблан", цього ж року брат подарував йому рюкзак "Луї Вітон". Кожен із подарунків коштує по 100 тисяч гривень.

Дружина митника – Антоніна Кузник. До літа 2021 року вона теж була державною службовкою – працювала у структурі сервісних центрів МВС. Потім звільнилася та у жовтні 23-го відкрила косметологічну студію "Щаслива я". У приміщенні 5-зіркового готелю майже у центрі Львова. Скільки коштує оренда цього приміщення – у декларації чоловіка не вказано. Окрім косметології – пані Антоніна займається і психологією. На сторінці в "Інстаграмі" зазначено – вона трансформаційний психолог. Дає поради про щасливе життя та приватні консультації - за понад дві тисячі гривень на годину.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Завдяки своїй підприємницькій діяльності Антоніна Кузник протягом 2023-го заробила майже мільйон гривень. Серед земельних ділянок, якими володіє дружина головного львівського митника, дві у самому серці Карпат у селі Яблуниця поблизу Буковеля. Придбано вони вже після повномасштабного вторгнення. Ці дві ділянки на одній із гір карпатського села зараз відгороджені колючим дротом.

Але найцікавіше тут не лише розташування та мальовничий краєвид, а й вартість. Згідно з декларацією виконуючого обов'язки голови Львівської митниці – ці ділянки коштували 32 тисячі гривень, виходить по 914 гривень за сотку. Хоча реальна вартість сотки у цій частині села стартує в середньому від 2 з половиною тисяч доларів.

І купила ці ділянки за такою низькою ціною дружина виконувача обов'язків голови Львівської митниці не сама. Є в них ще одна власниця – Вікторія Суш, вона теж дружина митника та колишнього підлеглого Андрія Кузника.

Руслан Данів - начальник Управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Івано-Франківської митниці

Руслан Данів. 35 років. Очолює управління боротьби з контрабандою на Івано-Франківській митниці. Який колись керував Андрій Кузник. У соцмережах можна знайти спільні фотографії. І схожі пункти у декларації – там де вказано карпатські ділянки, якими разом володіють їхні дружини.

"Це може бути потенційним конфліктом інтересів за умови, що ці люди продовжують мати службові відносини, вони можуть приймати на спільних заходах, спільні наради. Це може бути і позаслужбові відносини, так само, якщо вони впливають саме на те, яке рішення має прийняти. , чи навпаки, утриматися від ухвалення певного рішення", - каже юридичний радник TRANSPARENCY INTERNATIONAL UKRAINE Олександр Калитенко.

Окрім ділянок у Яблуниці придбаних за курсом 23 долари за сотку Вікторія Данів має ще одну ділянку неподалік – 47 соток, оточених лісом. У декларації її чоловіка вартість цієї землі не вказано. За ринковою ціною – тут правлять у середньому – 1000 доларів за сотку. І це дешево для цього регіону, бо дістатися з боку Буковеля сюди неможливо.

Дружина івано-франківського митника також має бізнес. І прибуток від нього минулого року становив трохи менше ніж 5 з половиною мільйона гривень. На цю ж адресу зареєстровано ФОП її матері Ірини, який за даними сервісу "Юконтрол" займається роздрібною торгівлею на ринку. Втім, у соцмережах Ірини Суш про цей бізнес ні слова, лише фотографії та відео з відпочинку за кордоном – Північна Македонія, Єгипет, Чорногорія, Італія.

Сам Руслан Данів орендує квартиру в одному із найкращих житлових комплексів Івано-Франківська, а з початком повномасштабної війни придбав «Лексус» 2017 року. У власності має одну квартиру у Львові. Її він придбав у 21-му.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Останній поверх із власною терасою – всього 98 квадратних метрів. І згідно з декларацією, за курсом трирічної давності, ця квартира коштувала митнику лише 16 з половиною тисяч доларів, це трохи більше, ніж 150 доларів за метр. І це у центральному районі Львова. За два кілометри від площі Ринок.

На сайті з продажу нерухомості – у цьому ж закритому житловому комплексі вартість квадратного метра без ремонту стартує від 1500 тисяч доларів.

Є у Руслана Данива та земельна ділянка у місті Яремче. І навколо нього тільки земля, яка належить родичам - тещі Ірині Суш, батькові Івану, а також сестрі Марті, їй ділянку дісталася у спадок. Наразі тут розташований дерев'яний будинок, гараж на дві машини, а територію охороняє собака породи Акіта-Іну.

Згадки про сам будинок у декларації Руслана Данива немає, натомість сестра Марта, яка обіймає посаду заступника начальника одного з відділів міністерства енергетики, вказує його як недобудову. Під самим будинком кілька днів запарковано одну й ту саму машину, яка зареєстрована на батька митника.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Іван Данів – також держслужбовець. Працює у карпатському лісництві – керівником Вороненківського природоохоронного науково-дослідного відділення. У декларації пана Івана теж жодної згадки про цей будинок. Але є ще одна його ділянка, розташована в туристичній Ворохті, що на вулиці веде під Говерлу.

25 соток землі у нього, як і у невістки Вікторії, у нього з'явилися 2023-го. Її вартість він також не вказує у декларації. Земля тут у середньому коштує 2 тисячі доларів за сотку.

Остап Козак – головний державний інспектор відділу оперативно-аналітичної роботи управління забезпечення протидії митним правопорушенням Львівської митниці

Липень 23 року. Митний пункт Смільниця. Волонтери заявляють - митник відмовляється пропускати машину на ЗСУ та нібито вимагає хабар. Згодом у Львівській митниці пояснять – працівники можуть затримувати вантаж для уточнень документів, а з самим митником проведуть бесіду, бо не повідомив громадян, що на пункті пропуску знімати заборонено.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Це Остап Козак – головний державний інспектор з аналітичної роботи управління протидії митним порушенням Львівської митниці І згідно з декларацією він має лише маленьку квартиру у Львові та прибране у 2023 році "Ауді" 2012-го.

Раніше він мав 9-соток землі в курортній Поляниці з оцінкою в 308 тисяч гривень. Тоді як ціна сотки там стартує щонайменше від 5 тисяч доларів.

У 2018 році це майно з декларації Козака зникло, але з'явилося в іншій – у декларації його матері Уляни – як подарунок від сина. Вона також держслужбовець, начальниця медичної служби однієї з військових частин.

Але спроби знайти на ділянці вказаний у декларації будинок були марні. Хіба поруч є спа-центр 4-зіркового готельного комплексу. Який належить матері іншого, вже колишнього львівського митника – Михайла Коломійця.

Загалом львівський митник-аналітик має родинні зв'язки ще з кількома митниками. Його вітчим-Євген Фау, нині заступник начальника митного поста Коломия. Хресний Роман Рифяк - 2022-го за рішенням РНБО потрапив під спецперевірку, як особа, яка могла сприяти людям, щодо яких застосовано персональні санкції.

Його дружина має спільний бізнес з мамою Козака – пані Роксолана та Уляна мають двоповерховий салон краси з власним садом поблизу Стрийського парку та земельну ділянку під ним.

Звідки державна чиновниця мала кошти на старт такого бізнесу і чому вона не декларує свої доходи як підприємця? 2023-го їй також вдалося придбати нову "Тойоту РАВ 4".

Роман Рифяк – головний спеціаліст відділу організації та контролю за виконанням рішень управління забезпечення придуманого виконання рішень у Львівській області західного управління міністерства юстиції

Роман Рифяк – хрещений митник-аналітик Остапа Козака. Про цей родинний зв'язок ми дізналися зі своїх джерел.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Кілька років тому, Рифяк теж працював на митниці, відколи його звільнили він намагається поновитися на посаді і справа дійшла до Верховного Суду. Наразі він працює головним спеціалістом одного з відділів в управлінні примусового виконання рішень Мін'юсту на Львівщині.

Його дружина, крім спільного з матір'ю Ореста Козака салону краси, ще й володіє юридичною компанією і за 2023 рік заробила трохи більше 2 з половиною мільйонів гривень.

Як і у всіх героїв цієї історії - у неї є земельні ділянки, всього 4, а ще придбана вже після лютого 22-го року квартира у Польщі за 11 мільйонів гривень та будинок разом із землею у Брюховичах під Львовом, який родина зараз продає за 110 тисяч доларів.

Також Роксолана Ріфяк має ще дві квартири у центрі Львова, ще дві у цьому ж будинку має її свекор – тому вони володіють усім будинком. Окрім дружини власним бізнесом як ФОП займаються і син Ростислав та дочка Ореста, яка паралельно працює в суді восьмому апеляційному адмінсуді Львова.

Михайло Коломієць – колишній державний інспектор Львівської митниці

Михайло Коломієць працював державним інспектором Львівської митниці, втім 23-го його звільнили, а зараз він, як і Роман Рифяк, намагається відновитися через суд.

Загалом у декларації Коломійця майна не дуже багато. Має маленьку квартиру та ділянку у селі на Львівщині. Втім, фактично проживає в будинку в приватному секторі Львова. У декларації колишнього митного інспектора зазначено площу – понад 300 квадратних метрів і те, що належить він батькові. А машини, які вказані як у користуванні – легковик та великий позашляховик – оформлені на матір. Вона є і власницею 4-зіркового готелю в Буковелі розташованого поряд з ділянкою Ореста Козака - з великою територією, власним спа-центром та кількома корпусами, який на своєму сайті пропонує шикарний відпочинок.

Усі земельні ділянки під 4-зірковий готель матері митника подарували 2014-го, ще одну вона докупила за кілька років. І почала будувати на цій подарованій землі. Наразі всі ці ділянки, включаючи дільниці Ореста Козака, під арештом прокуратури через кримінальне провадження про їх незаконне виділення на території лісу. Але це далеко не все майно родини Коломійців. Наприклад, батько має ще дві ділянки у Поляниці, на одній з них поки що просто сосновий ліс, до якого складно дістатися навіть пішки. Другий – земля загального користування у самому центрі карпатського курорту вздовж річки.

Її Поляницька сільська рада віддала батькові Михайла Коломійця у безкоштовне та безстрокове користування для проїзду. Втім, для чого йому потрібен цей проїзд у сільській раді не пояснюють.

Також Іван Коломієць спільно з батьком Романа Рифяка, також Романом Рифяком мають у власності компанію "Гірбуд", яка займається будівництвом житлових та нежитлових будівель.

Андрій Басараб – колишній головний інспектор Львівської митниці

А далі історія Андрія Басараба – колишнього головного інспектора Львівської митниці. Якихось родинних зв'язків у нього з колегами - ми не знайшли. Але засади ведення сімейного бізнесу схожі. Так само як і в інших, у власності його дружини є відпочинковий комплекс серед лісу на рекреаційних ділянках. Закрита територія, готельні номери, котеджі, власний аквапарк, спа, лазні, тренажерний зал, риболовля, басейн, соляні кімнати та поле міні-футбол. Все це за два кілометри від Старого Самбору та 25 кілометрів від кордону з Польщею.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

Дружина Басараба стала власницею цієї землі у 2017 році. І дісталися їй ділянки дуже вигідно, по 3 та 7 тисяч гривень. 5 агроосіль, які стали готельним комплексом, згідно з декларацією її чоловіка, було придбано в середньому за 40 тисяч гривень кожна. І саме тоді Андрій Басараб очолював митний пост "Смольниця", розташований за 25 кілометрів від цих ділянок.

Цікаво, що незважаючи на таку кількість землі та майна у власності дружини, сам Андрій Басараб згідно з декларацією не має навіть автомобіля. Лише невелику квартиру у Львові.

Андрій Гаврик – державний інспектор Львівської митниці

Андрія Гаврика у 2021 році звинувачували у тому, що він з'їв хабар. Втім, службова перевірка цього не довела, тож він продовжив працювати. Андрій Гаврик майже все своє життя працює на митниці , зокрема, на Рава-Руській. Нині ж очолює посаду Мостиська-Залізничний. Серед його майна – одна земельна ділянка. Решта на дружині.

Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН
Корупція серед Львівських митників, фото: ТСН

У Раві-Руській у власності родини Гавриків одразу кілька земельних ділянок та готель. Розташований у будівлі Старого банку. Він, як і земельна ділянка у власності дружини, з'явилися вже після початку повномасштабного вторгнення. А його вартість вказана у декларації становить – 150 тисяч гривень за землю та 743 тисячі гривень – за сам готель з рестораном. Також у місті дружина володіє житловим будинком на 350 квадратних метрів, який коштував їй трохи менше 97 тисяч гривень. А за попередній рік вона заробила майже півмільйона гривень.

Єдина ж ділянка, яка належить самому митнику, розташована поруч із лісом. Огороджений парканом, на брамі замок. У деревах можна розглянути невелике побудоване приміщення схоже на лазню та облаштовану під відпочинок територію з мангалом та дитячою гіркою.

Виявляється – паркан об'єднує і ще дві ділянки – одна, яка належить дружині Гаврика Руслані, друга – його синові Роману. До 2018 року він також працював на митниці державним інспектором митного поста «Рава-Руська». Тоді у його власності була лише квартира на 30 квадратних метрів у Львові.

Ще один син Андрія Гаврика – теж Андрій працює старшим інспектором Волинської митниці. Має квартиру у Львові та земельну ділянку у курортному Славському.

Реакція митників

Про походження всього цього майна ТСН запитала кожного з митників. Запити надсилали їм за місцем роботи.

Голова Львівської митниці Андрій Кузник надіслав журналістам ось таку відео-відповідь: "Я завжди відкритий до спілкування з медіа. Усі доходи мої та моєї родини є у відповідному доступі та задекларовані. Моя дружина здійснює свою діяльність як ФОП та сплачує всі податки".

Втім, журналісти так і не отримали відповіді на запитання зокрема:

  • про придбані дружиною Андрія Кузника разом із дружиною Руслана Данива ділянки серед гір за вартістю, яка, враховуючи ринкову, здалася журналістам надто низькою.
  • не дізналися позицію пана Кузника і щодо ймовірного конфлікту інтересів між ним та його колишнім підлеглим. А також – звідки дружина мала гроші на старт власного бізнесу.

Руслан Данів свою відповідь надав письмово. Каже, з Андрієм Кузником перебуває у робочих відносинах. А ділянки поблизу карпатського курорту - дружина придбала до заміжжя і називає Руслан цю покупку - наслідком ділових та дружніх стосунків дружини з Антоніною Кузник. Їхню низьку вартість залишив без відповіді. Так само як і питання про ще одну ділянку дружини в Яблуниці.

Щодо землі в Яремчі - то її отримав безкоштовно як мешканець міста, будучи студентом, так само й інші члени сім'ї. А сімейний будинок на ній - називає зведеним на 55-65% недобудовою, яка не введена в експлуатацію. Незважаючи на те, що цей будинок зовсім на нього не схожий

Ділянку тещі поряд не коментує. Але пояснює землю, яка з'явилася 2023 року у батька в Ворохті, була виділена безкоштовно батькові ще 2005-го, втім не пояснює чому у декларації з'явилася лише цього року.

Щодо підприємницької діяльності дружини, то вона, каже, пов'язана з торгівлею косметичними товарами, але як саме не деталізує. Без відповіді залишилося питання про придбання практично у центрі Львова квартири за низькою для ринку ціною всього понад 16 тисяч доларів. Втім, наступного дня після отримання запиту з питаннями Руслан Данов її продав майже в 10 разів дорожче, ніж купив три роки тому, майже за 160 тисяч доларів.

Ділянку, яку Остап Козак подарував матері у Поляниці, за його словами, він отримав як сплату боргу та його вартість оцінки у 308 тисяч гривень заниженою не вважає. Каже, що станом на момент дарування матері житлового будинку на ділянці ще не було. Втім, не пояснив, чому декларував цей будинок 2018-го як свою власність. Натомість стверджує - будинок, який журналісти не знайшли, розташований поряд із 4-зірковим готелем, а не на його території.

Мати Остапа Козака - Уляна Козак своїх пояснень ні щодо ділянки з будинком, ні щодо салону краси у власності та відсутності у декларації доходу від підприємницької діяльності не надала.

Також відповідей про значну кількість майна родичів ми не отримали від Романа Рифяка. А з Михайлом Коломійцем зв'язатися не вдалося. Втім, цікаво, що земельні ділянки під чотиризірковий готель матері подарував мешканець Поляниці пан Вербицький. Це саме той пан Вербицький, який віддав за борги сусідню ділянку поряд з Остапом Козаком.

Андрій Гаврик у своїх поясненнях повідомив, що готель у власність дружини дістався від її сестри, яка виїхала до США. А оцінку вартості замовляли у ліцензованої компанії. Ділянка під лісом говорить отримала у безоплатне користування від міської ради понад 10 років тому. Наявність на ньому паркану та споруд заперечує. Ділянку ж дружини поруч виділену для городу, каже використовують спільно, а ділянкою сина з недобудованим будинком не користуються, тому його немає у декларації.

Нагадаємо, у ексзаступника голови митниці Черкаського у Дубаї знайшли житло: ціна – десятки мільйонів доларів.

Раніше повідомлялося, що СБУ викрила посадових осіб ДПСУ, які кришували переправу ухилянців через кордон, до цього причетний Володимир Малюга, - ЗМІ.

Також, 7 кроків до перемоги: відкритий лист до суспільства, політичних рухів, бізнес-асоціацій щодо справедливої ​​мобілізації України.