У ділових колах давно ходять розмови про дивний союз Ігоря Мазепи та Володимира Карплюка.

Почалися вони майже рік тому, коли Карплюк і Мазепа раптом об'єдналися, щоб побудувати на заплаві річки Ірпінь, частини Смарагдової долини, нове котеджне містечко О.Краса. Вони навіть голосно вийшли у ЗМІ, у кількох інтерв'ю Мазепа тоді публічно хвалився, що вклав у проект 200 млн грн і заявив, що доведеться вкласти ще мінімум стільки ж: "Сергій Карплюк – комфортний та зрозумілий партнер. Ділянка та ідея його, мене – гроші та формування робочого капіталу", - пояснив він.

Погодьтеся, дещо дивно виглядає той факт, що людина, яка дає 200 млн на проект, не знає, як звати свого партнера, і називає на своєму сайті його Сергієм замість Володимира. Але маючи велику інвестиційну компанію, яка точно може оцінити всі недоліки бізнес-проекту Мазепа дає гроші під котеджне містечко, яке має явні, неприховані проблеми із землею?

Ця земля настільки проблемна, що у грудні 2023 року на неї було накладено арешт.

Згідно з інформацією Єдиного реєстру судових рішень, усі 60 га, де ведеться забудова, є частиною так званої справи Євробанку з шахрайства. Згідно з матеріалами слідства, ці ділянки свого часу були незаконно заставлені та потім продані за заниженою ціною.

Більше того, за документами цю землю зареєстровано за кодом об'єкта 1252.9 «Будівництво ангарів для зберігання сільськогосподарської техніки та складів для сільськогосподарської продукції». Мало цих проблем, то забудовники обрали для свого бізнесу ділянку на березі річки Ірпінь. А відповідно до земельного та водного кодексів забороняється забудовувати береги водойм. Цього вирішили не рахуватися, а до того ще й почали намити пісок для будівництва прямо з річки, чим викликали обурення і екологів, і місцевих жителів.

Звичайно, для великих бізнесменів на кшталт Карплюка все це лірика. Але як у це потрапив розважливий Мазепа, питання на мільйон. Точніше, на 200 мільйонів.

Знайомі Ігоря Мазепи звертають увагу, що після того, як інвест-банкір вклав у гроші в проект Карплюка, у нього почали з'являтися досить серйозні проблеми. І якщо раніше дехто просто жартував - Ігор не лох, він знає що робить, то коли чутки про банкрутство Карплюка почали лізти з усіх щілин багато хто задумався про інше. Добудовувати О.Красу нема за що, продажі стоять. Продати або закласти земельну ділянку не вийде, вона перебуває під арештом. Що робитиме чи робить Карплюк, щоб повернути вкладені інвесторами кошти?

Тут зовсім випадково проти Мазепи з'явилася кримінальна справа, з виїмкою документів, арештом, заставою і всіма ознаками сфабрикованості... Не встиг Мазепа вийти з-під варти, як у нього згорів будинок у Чернігівській області.

Ні, звичайно, ніхто не сказав, що до цього причетний Карплюк, масштаб не той, хоча його любов до вихваляння своїми друзями у вищих ешелонах влада все ж таки згадала. Про всяк випадок перестали інвестувати в його проекти і давати гроші в борг – береженого, як кажуть, і Бог береже. Тим більше, що Карплюк потихеньку стає нерукопожатним не лише через свою цікаву репутацію, і не тільки через підозри, кількість яких усе збільшується – весь послужний список Карплюка виглядає надто екстравагантно.

Його зв'язок із сектою АллатРа, яку СБУ викрила на виправданні російської агресії. Позбавлення американської візи через корупцію. В українських правоохоронців викупити кримінальні справи можна, принаймні, у Карплюка час від часу виходить, а ось у Держдепу – ні. Три тижні тому він відвідав Посольство США у Варшаві, де намагався знову відкрити візу. Незважаючи на довідки, характеристику з місця роботи, записку від мами візу йому не відновили. Все це робить Карплюка токсичним для друзів та оточуючих.