Народна депутатка Вікторія Сюмар та її чоловік, колишній заступник мера Ірпеня Дмитро Христюк, збудували шикарний маєток у селищі Лебедівка під Києвом, але не вказали у деклараціях, скільки грошей на це пішло.

Розслідування BlackBox OSINT показало, що у 2020 році Христюк купив 1374 квадратні метри землі за 137 тисяч гривень, хоча ринкова вартість такої ділянки може досягати 25 тисяч доларів.

При цьому він не мав жодних офіційних доходів чи заощаджень. Того ж року Сюмар задекларувала витрати на будматеріали на суму 320 тисяч гривень, але реальної вартості будівництва не згадала.

Маєток Вікторії Сюмар / фото: скриншот Youtube
Маєток Вікторії Сюмар / фото: скриншот Youtube

У деклараціях Сюмар вказала свій будинок як об'єкт незавершеного будівництва, хоча розслідувачі виявили, що будинок давно готовий і навіть має гостьовий будинок. Сюмар та її чоловік живуть там із 2022 року.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Декларування будинку як незавершеного дозволяє не вносити реальні витрати на його будівництво до декларації. За оцінками розслідувачів, такий маєток міг коштувати щонайменше 200 тисяч доларів.

Крім того, у 2021 році сім'я купила квартиру площею 90 квадратних метрів у центрі Києва за 4 мільйони 617 тисяч гривень. Офіційні доходи Сюмар як народного депутата не дозволяють накопичити такі кошти:

"Єдиний її дохід останні 10 років – це зарплата народного депутата. Відверто, мова про гроші, на які в Києві можна хіба що жити від місяця до місяця. Відкладати з них заощадження, м'яко кажучи, дуже складно", – зазначають у BlackBox OSINT.

Її зарплата в середньому становить 500 тисяч гривень на рік. Наприклад, у 2020 році вона заробила 462 тисячі гривень, у 2021 році – 653 тисячі гривень, а її чоловік після звільнення у 2019 році не мав жодних доходів та не декларував заощаджень.

До речі, чоловік Вікторії Дмитро Христюк також багато чим відзначився, про що йдеться у докладному розслідуванні. Але не можна не згадати той факт, що весь час війни Дмитро заявляв про себе як про військовослужбовця, отримував зарплату воїна ЗСУ та працівника ТЦК, але, за даними журналістів, "зони бойових дій Христюк взагалі не відвідував жодного дня".

Майно Вікторії Сюмар / фото: BlackBOX OSINT
Майно Вікторії Сюмар / фото: BlackBOX OSINT

Раніше, 2018 року, Вікторія Сюмар вже була замішана у корупційному скандалі. Активісти руху Чесно виявили у неї маєток з власним озером на ділянці півгектара у селищі Михайлівка-Рубежівка під Києвом, оформлений на її безробітну матір, але в якому проживала сама Сюмар із чоловіком.

Також розслідувачі з'ясували, що дочка депутатки Софія Таран останні п'ять років навчається в Лондоні. Спочатку вона навчалася у приватній школі для дівчат Cobham Hall School, а потім на бакалавріаті у University College London.

Дочка Вікторії Сюмар у Лондоні / фото: BlackBOX OSINT
Дочка Вікторії Сюмар у Лондоні / фото: BlackBOX OSINT

Це потребує значних фінансових витрат, які важко пояснити офіційними доходами сім'ї Сюмар.

Нагадаємо, До абміну запропонували закон про викуп вибухівки: "Дайте тариф і люди понесуть"

Раніше ми писали про те, як уберегтися від кишенькових крадіжок у місті: прості, але надійні правила

Крім того, Знай.ua повідомляв, на руці Гетьманцева помітили магічний браслет: з підвищенням податків можуть вилізти біси