Трьох колишніх чиновників звинувачують у завданні збитків державному енерговиробнику "Центренерго" на суму майже 12 мільйонів гривень.

Про це повідомили Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

На думку журналістів, обвинувачені – колишній заступник міністра енергетики Максим Нємчинов, колишній народний депутат Володимир Вечерко та екс-директор "Укрвугілля" Михайло Волошин.

Ситуацію також прокоментував у своєму Telegram-каналі народний депутат Ярослав Железняк.

Максим Немчинов / фото
Максим Немчинов / фото

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Як це відбулося?

Влітку 2022 року через війну ринок вугілля в Україні був обмежений. Уряд зобов'язав "Укрвугілля" постачати вугілля певним виробникам, включаючи "Центренерго". Проте Немчинов та Вечірко переконали Волошина продати вугілля їхній приватній компанії, яка вже мала величезний борг перед "Укрвугіллям".

Компанія отримала майже 24 тисячі тонн вугілля, яке перепродала з прибутком у 20 мільйонів гривень. У той же час "Центренерго" не отримало 12,5 тисячі тонн вугілля і змушене було купувати його дорожче, переплативши майже 12 мільйонів гривень.

Це спричинило ризик залишення країни без світла, а вугілля потрібно було терміново шукати за завищеною ціною.

коксове вугілля
коксове вугілля

СБУ вже розпочало кримінальне провадження у цій справі. На початку березня пройшли обшуки за адресами, пов'язаними з Максимом Немчиновим, який раніше був звільнений через зв'язок з вугільним бізнесом Ріната Ахметова, але продовжував працювати радником міністра енергетики.

Нагадаємо, вийшов із СІЗО за 15 млн: нардеп Одарченко голосує за закон, який допоможе корупціонерам уникнути покарання

Раніше ми писали про те, що депутати стали на захист корупціонерів: можна безкарно красти вагонами

Крім того, Знай.ua повідомляв, дефіцит електроенергії жорстоко вдарить по молочку та м'ясу: до яких цін готуватися