Завтра подорожчає алкоголь. 1 вересня відбудеться другий етап підвищення цін, ініційоване Кабміном, на алкогольну продукцію.

Необхідність підвищення цін пояснюють тим, що через зміну курсу долара собівартість виробництва алкоголю збільшилася.

Півлітрова пляшка горілки коштуватиме щонайменше на 5 грн дорожче – 55 грн, віcкі продаватимуть на 10 грн дорожче – за 109 грн. Вартість найдешевшого ігристого вина буде піднімуть на 5 грн, до 49,9 грн, Мінімальна ціна коньяка та бренді зросте із 79 грн до 84 грн.

"Мінімальні ціни на алкоголь підвищують кожні півтора-два роки. Влада пояснює це збитковістю виробників і прагненням більше наповнити бюджет. Однак, як показує практика минулих років, доходи у бюджет не зростають, а навпаки падають", - пояснює "Знай" Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА".

Читайте також Легалізація грального бізнесу принесе мільярди у бюджет - Мінфін

Популярні новини зараз
25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито Українцям оголосили про нові виплати у жовтні: треба поквапитись, щоб вистачило на всіх В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне
Показати ще

За її словами, люди переходять на дешевший нелегальний алкоголь, який не оподатковується і не є підакцизним.

"Наймасовіше в Україні купують горілку. Після ось таких подорожчань багато людей переходить на самогонку або продукцію сумнівних виробників. Не в програші лишаються й великі горілчані заводи. Вони вночі роблять додаткові партії контрабандної продукції. Збувають її в невеликих магазинах і кіосках. Туди поставляють за нижчими цінами, встановлених державою", - говорить експерт.