Польський уряд вчора затвердив виділення Україні позики на 100 млн. євро. Про це повідомляє Wprost.

Однак урядовці сусідньої держави поставили вимоги перед Києвом — на понад 60% суми позики Україна має купити в Польщі товарів і послуг. Основну частину кредиту спрямувати на модернізацію існуючих та будівництво нових прикордонних переходів між двома країнами.

"Це нормальна світова практика. Таким чином поляки підтримують свою економіку, а Україна отримує послуги й товари сусідів так би мовити в розстрочку", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

На його думку, спрямування кредитних грошей на прикордонний контроль дуже вигідне для України.

"Рано чи пізно ми будемо в Євросоюзі й наш кордон між Україною і Польщею буде, як між Німеччиною і Францією. Тому ми вже зараз маємо до цього готуватися", - каже експерт.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Читайте також Україна "експортує" сир до Криму замість Європи

Він вважає, що модель кредитування в обмін на гарантію купівлі вітчизняних товарів є дуже ефективною. Її мала б використовувати і Україна.

"Ми експортуємо велику кількість товарів. Якби наші підприємства торгували із основними споживачами шляхом надання їм кредитів, то мали б стабільні доходи, плюс плату за користування кредитом", - каже Павло Мельник.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Ева Копач розповіла про 100-мільйонний кредит для України в січні під час візиту до Києва.