Нацбанк "майже очистив" банківський сектор України. Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева, пише "Дзеркало тижня".

"Ми ще не закінчили, ясна річ, але вже все знаємо про всі банки. Якщо ще минулого літа це була таємниця, покрита мороком, то нині ми знаємо все та розуміємо, що з цим робити", - сказала Гонтарева.

"Ми вже очистили ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; забрали з ринку банки-"мийки", які займалися відмиванням та оготівковуванням грошей; провели діагностику та стрес-тестування найбільших банків у 2014 році, за результатами яких було проведено їх докапіталізацію. Також закінчуємо діагностику та стрес-тестування за 2015 рік і розробили програму докапіталізації банків на наступні чотири роки", - наголосила вона.

Читайте також: Статки олігархів є дутими бульбашками - Гонтарева

За словами голови Нацбанку, є ще значна кількість невеликих банків, до яких зараз "якраз доходять руки".

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Гонтарева впевнена, що коли 85 банків представляють із себе тільки 5% банківської системи, то це ненормально.

"Банк повинен розуміти, для чого він існує, яка в нього стратегія, за рахунок чого він збирається заробляти гроші. Поки що для дрібних банків ми зробили великий подарунок — залишили вимогу до мінімального капіталу в розмірі 120 млн грн і зафіксували цю цифру до 11 червня 2016 року. Однак цей капітал має бути чистий, а резерви — сформовані", - повідомила вона.

За її словами, для новостворених банків вимоги до капіталу вже становлять 500 млн гривень.