Саудівська Аравія, найбільший виробник нафти у світі, вперше почала поставки в Польщу через порт Гданськ, повідомив глава "Роснефти" Ігор Сєчін.

Він не уточнив обсягу поставок, які складуть конкуренцію російським, але уточнив, що вартість арабської нафти нижче російського сорту Urals, передає Reuters.

"Саудівська Аравія активно демпінгує, що є також елементом зміни світових цін. Безумовно, боротьба за ринки є на цьому етапі одним з ключових чинників", - сказав Сєчін.

Як повідомило джерело в торгових колах, перший вантаж прийшов в Гданськ 21 вересня. Він підтвердив, що Саудівська Аравія продає сировину дешевше Urals.

"Польща отримала як мінімум три партії. Знижка на Brent просто чарівна в порівнянні з Urals. Вони постачають в Гданськ", - сказало джерело.

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Він вважає, що саудівська нафта пішла на нові ринки напередодні загострення конкуренції через повернення ресурсів Ірану після скасування санкцій: "Вони хочуть застовбити частку на ринку, зокрема в Польщі, перед тим як повернеться Іран", - сказав співрозмовник.

Читайте також: У світі знову подешевшала нафта

Російська нафта Urals втрачає позиції на нафтовому ринку Європи через приплив дешевших сортів з Близького Сходу, і цей тиск безупинно наростає, говорять трейдери та аналітики.

Надлишок нафти на світовому ринку збережеться протягом 2016 року на тлі уповільнення зростання світового споживання і майже рекордного видобутку найбільших виробників ОПЕК, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (IEA).

Раніше повідомлялося, що середня ціна російської нафти марки Urals в січні-вересні 2015 знизилась до $ 54,41 за барель. Це вдвічі нижче, ніж роком раніше.