Сьогодні американську валюту продають за 23,2 грн, а купують за 22,48 грн. Це на 20-30 копійок дорожче, ніж минулого тижня. Офіційний курс Нацбанку навпаки знизився на 40 копійок і становить тепер 21,93 грн. На міжбанківському ринку долар коштує 21,65 грн у продажі та 21,55 грн у купівлі. Порівняно із минулим тижнем гривня почала укріплюватися.

"Такі коливання відбувається виключно через те, що маємо плаваючий курс. Його формує не Нацбанк, не уряд, а ринок. Він залежить виключно від попиту. Звісно, є й другорядні фактори — це регуляторна політика НБУ, обсяг експорту з України та військові дії на Донбасі", - пояснює "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Київ легко перетворити у туристичне місто. Просто потрібно позбутись корупції - фінансист

За його словами, падіння гривні, яке було на початку 2014-2015 року вже не буде.

"Вже зовсім інші економічні обставини й політика НБУ. Тому, оскільки конфлікт із Росією на Донбасі заморозили, в майбутньому на курс впливатиме здебільшого інфляція. Вона буде близько 12%", - прогнозує експерт.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

На його думку, після нового року американська валюта коштуватиме 24-25 грн.

Нагадаємо, у п'ятницю долар в банках і обмінниках продавали за 23 грн, а купували за 22,3 грн