Профіцит державного бюджету у вересні цього року скоротився більше ніж втричі у порівнянні з серпнем і склав 4,2 мільярда гривень.

Як сказано у звіті проекту "Ціна держави", у серпні цей показник склав 12,9 млрд грн.

Всього за січень-вересень 2015 року профіцит держбюджету виріс до 32,5 млрд грн. 23,7 мільярда з цієї суми складають кошти місцевих бюджетів. Експерти відзначають, що доходи бюджету продовжують стрімко зростати.

"Вересневі надходження зведеного бюджету становили 56,2 млрд грн, що на 40,3% більше, ніж минулого року. Проте такий стрімкий ріст був здебільшого за рахунок тимчасових джерел, таких як доходи НБУ (8 млрд грн), та додаткове імпортне мито (2,6 млрд грн). Фактично лише ці два фактори забезпечили близько 2/3 вересневого зростання", - сказано у повідомленні.

Читайте також: Український ВВП зріс на один відсоток - Нацбанк

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

За словами експертів, якщо не враховувати тимчасові доходи, то темпи зростання надходжень до бюджету помітно уповільнюються. "Така динаміка вказує на те, що у 2015 році бюджет буде виконано без проблем, але на 2016 рік, скоріш за все, секвестру бюджету уникнути не вдасться навіть без врахування наслідків потенційної податкової реформи", - говорять вони.

Експерти вважають, що найближчим часом виростуть видатки на обслуговування зовнішнього боргу, оплату енергоносіїв, виплату субсидій населенню та підвищення соціальних стандартів, передбачених вересневими змінами до бюджету. За їх прогнозом, на кінець 2015 року дефіцит складе 4,2% від ВВП.