ПАТ "Центренерго" провело тендер на закупівлю вугілля імпортного виробництва для Зміївської та Трипільської теплоелектростанцій, вартістю 1 904000 000 грн, повідомляє Prozorro.

Тендер був розіграний між двома компаніями: польської I–COAL Sp zo.o. b і грузинської "Сакнахшири GIG". Різниця між ціновими пропозиціями компаній склала менше однієї копійки за тонну вугілля, або тисячу гривень за весь обсяг.

Варто відзначити, що закупівля вугілля сталася лише з третьої спроби. Аналогічний тендер на закупівлю 700 тис. тонн вугілля тієї ж групи на очікувану суму 1,5 млрд грн був оголошений 7 квітня. Однак, незабаром торги були скасовані через відсутність пропозицій.

Повторний тендер був оголошений "Центренерго" того ж дня, 7 квітня, але вже за завищеною ціною 1, 7 млрд грн. Але і цей тендер не відбувся. Тоді очікувану суму підвищили ще до 1,9 млрд грн.

Переможцями тендеру стали грузини, які будуть поставляти в Україну вугілля вартістю 95 доларів за тонну, у той час як в Роттердамі сьогодні ціна 75 доларів за тонну.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На кожній тонні вугілля українці будуть переплачувати 20 доларів США, а в цілому переплатять 14 млн доларів.

Ці 14 млн доларів надалі поділять між собою "Центренерго", "Сакнахшири GIG" і безумовно наглядачі за енергосферою, без яких б не вийшла ця афера – президентський бізнес-партнер Ігор Кононенко і його довірена особа - Віталій Кропачов, що має слабкість до розкішного способу життя.

Нагадаємо, за останній рік Кропачов обзавівся броньованим автомобілем Mercedes-Benz, вартістю 500 тисяч доларів США, офісом у центрі столиці ( вулиця Богдана Хмельницького, 26) і кількома будинками на Петропавлівській Борщагівці (вулиця Островського 13-15 б) , вартістю понад 12 млн грн.

Також нагадаємо, Віталій Кропачов є головним фінансистом і ідеологом створення батальйону "Торнадо", засуджених за грабежі, мародерство і зґвалтування дітей.