Медики давно прийшли до висновку, що "французький поцілунок" або відкритий поцілунок є небезпечним для здоров'я. Адже під час поцілунку у мікробів, вірусів та бактерій з'являється прямий доступ до нової "жертви". До того ж слизова рота є досить сприятливою середою для вірусів. Медики виділи три найбільш частих хвороби, які передаються зі слиною під час поцілунків.

Інфекційний мононуклеоз

Викликається вірусом Епштейна-Барра (ВЕБ).
Основні прикмети. Потрапляючи в організм із слиною зараженої людини, ВЕБ провокує підвищення температури до 39-40 градусів, яка тримається близько 10-14 днів. При цьому у хворого сильно збільшуються шийні лімфовузли, розпухає горло, закладає ніс. Ще один симптомом мононуклеозу - біль в животі, що викликається збільшенням селезінки і печінки (у багатьох пацієнтів жовтіє шкіра і стає темною сеча, як при жовтяниці). У важкій формі це захворювання може обернутися розривом селезінки, поразкою центральної нервової системи, розвитком гепатиту або пневмонії.

Цитомегалія

Збудник - цитомегаловірус.
Основні прикмети. Самому запідозрити у себе цитомегалію практично неможливо - дуже вже вона схожа на гостру респіраторну інфекцію або простуду. Зазвичай ця хвороба проявляється підвищенням температури, нежиттю, болем у горлі і збільшенням лімфовузлів. Правда, замаскований під ГРЗ вірус не відступає протягом 1-1,5 місяців, що й повинно насторожити. Причому у чоловіків цитомегалія протікає безсимптомно, а у жінок найчастіше осідає в сечостатевій системі, викликаючи запалення шийки матки або піхви.

Читайте також: Колишній боксер влаштуав поєдинок із ведмедицею

Виразкова хвороба

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Причина - в бактерії хелікобактер пілорі.
Основні прикмети. У 30% "хворих на виразку шлунку" хвороба може протікати безсимптомно. Решта ж 70% відчувають гострий біль під лівими ребрами, відразу після прийому їжі або через 30-60 хвилин після їди. Втім, для виразкової хвороби характерні і голодні болі, що виникають натщесерце і проходять після прийому їжі.
Група ризику. Люди з ослабленим імунітетом, дисбактеріозом.