Перший понеділок після Великодня українці вже традиційно називають "поливаним". Саме у цей день прийнято обливатися водою та ходити в гості до сусідів та родичів.

Історично склалося так, що обряди діляться на дві частини. Спочатку всією родиною відвідують близьких, що у народі називають "принести пиріг". У другій половині дня починається найвеселіше – водою обливають мало не кожного, хто трапляється на шляху: із пляшок, відер, кухлів, загалом усього, що попаде під руку.

Мешканці невеликих селищ завжди ходили до сусідів із крашанками та пасками, "христосувалися" та бажали злагоди і добра один одному. Хрещеникам сьогодні обов'язково потрібно прийти до хрещених батьків, а онукам – погостити хоча б день у бабусі та дідуся. У батьків зазвичай в "поливаний понеділок" просять пробачення за все.

Стародавній звичай обливати водою прийшов в Україну із європейських народів – наприклад, у сербів прийнято обливати повністю весь будинок, адже вони вважають це символом звільнення від "нечистого духу".

Незаміжнім дівчатам варто бути обережними і не дозволяти, щоб хтось із хлопців їх облив – якщо таке трапилося, українці називали це ганьбою. Втім, якщо сьогодні додому прийдуть "поливальники", більшість із яких будуть чоловіки, то це пророкує весілля.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, як відзначали Великдень у різних країнах світу.