Сьогодні міністерство фінансів України виплатило купон на 120 мільйонів доларів, цим і уникнуло оголошення дефолту. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на своє джерело.

120 мільйонів доларів це відсотковий дохід за п'ятирічними євро бондами, випущеними у липні 2012 року на суму 2,6 мільярди доларів за ставкою 9,25 відсотків річних. Україна має погасити цей борг до 2017 року.

"Те, що дефолту не буде, було зрозуміло ще тиждень тому. Зазвичай перед такими подіями є витік інсайдерської інформації, на неї зразу реагує ринок, пожвавлюються панічні настрої. Як бачимо, не було ніяких заяв із боку колишніх регіоналів. Якби загроза реального дефолту була, вони б не втратили можливості вкотре підкреслити непрофесійність нашої влади", - говорить економіст Володимир Марченко із консалтингової компанії "AFS".

Читайте також Судний день для України: дефолту не буде!

На його думку, уникнення дефолту зараз не означає, що така ситуація не повториться через рік.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Вона може повторитися і через півроку. Цього разу уряду вдалося і з кредиторами домовитися, і гроші знайти. Однак Україні постійно йти на поступки не будуть. І кредити не йтимуть сюди такими темпами, як зараз. Тому далі наступний крок за урядом. Він має, нарешті, перейти від слів до діла. Бо із реформ ми поки бачимо лише одну – експериментальне запровадження поліції у Києві", - каже експерт.

З економічних реформ, на його погляд, вдалих змін немає. Через це у майбутньому уряду важко буде шукати гроші для погашення зовнішніх боргів.

"Єдина позитивна зміна, яка буде, - це відміна спецмита на іномарки. І то це заслуга не України, а Японії і США, які подали в суд на нас за недотримання правил СОТ. Наш уряд 2014 року з незрозумілих причин не захотів відміняти спецмито. Як, до речі, і не став зменшувати податки на доходи фізичних осіб. А його анонсована пенсійна реформа є псевдореформою, бо не спрямована на виведення зарплат і доходів підприємств із тіні, а отже, наповнення бюджету не збільшиться", - прогнозує фахівець.

Читайте також Україні вигідний дефолт

Нагадаємо, міжнародна рейтингова агенція Standard & Poor's понизила економічний рейтинг України. Фахівці компанії дійшли висновку, що технічний дефолт для України неминучий. Також у міжнародній агенції Moody's вирішили, що в Україні буде дефолт.