Українська влада вирішила перемістити донецький завод "Топаз", що створює гучні радіолокаційні станції "Кольчуга", до Запоріжжя в Науково-виробничий комплекс "Іскра", що виробляє наземну радіолокаційну техніку оборонного комплексу України.

Про це повідомив директор "Топазу" Юрій Рябкін.

Рябкін розповів, що перемістити завод пропонували до Києва чи до Львова. Але під час обговорень прийшли до висновку, що на розгортання виробництва такого складного машинобудівного заводу на новому місці піде багато часу.

"Іскра" - фактично використовує ту ж технологію, що і наша. У наших заводів однойменний продукт - радіолокаційне обладнання. Трохи різні принципи роботи, але технологія виготовлення одна і та ж. Тому тут головним завданням буде лише наростити ті технологічні процеси, які відсутні або їхня продуктивність недостатня, щоб задовольняти і "Іскру", і наше підприємство", - сказав директор "Топазу".

До військового конфлікту на Донбасі на заводі працювало 1200 чоловік. Зараз Рябкін сумнівається, що вдасться зберегти весь склад фахівців заводу, адже переїхати до Запоріжжя зможуть не всі. Крім того, керівництво заводу не в змозі забезпечити гідні умови для всіх працівників. Однак директор зазначив, що ключових фахівців все ж перевезе на нове місце.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Є фахівці, без яких, скажімо прямо, буде складно розгорнути виробництво і науку. Ось таких людей - приблизно 350 осіб. Тобто, необхідно перевезти 350 сімей, але при цьому всі бажаючі переїхати будуть працевлаштовані на новому місці", - сказав він.

Читайте також: СБУ знайшла вкрадену із Запорізького алюмінієвого заводу техніку

Питанням відновлення роботи "Топазу" займаються представники всіх міністерств і "Укроборонпрому".

"Зараз є пропозиція, згідно з якою у Запоріжжі з балансу "Іскри" на баланс "Топазу" можуть бути передані приміщення виробничою площею 24 тис. кв. м і майданчик 8, 3 гектара. Це дає можливість запуститися", - додав директор заводу.