Житомирський лялькар Сергій Соловйов більше 20 років майструє ляльки. Робить дружні шаржі на замовлення і персонажів із обличчям політиків. Захопився цим у школі, згодом хобі переросло у бізнес, а нині чоловік працює у Житомирському ляльковому театрі. Його роботи користуються популярністю у всьому світі.

"Коли закінчив залізничне училище, роботи в Житомирі по спеціальності знайти не міг. Аби прогодувати родину, почав робити сувеніри та продавати їх на ринку. Ліпив відьом, домових і анекдотичних євреїв. А одного разу виліпив по пам'яті Леніна та Сталіна, котрі на лаві читають газету "Іскра". Ляльок у мене відразу ж купили іноземці –у Сингапурі є ресторан в стилі СРСР і власники придбали мою роботу, аби прикрасити інтер'єр" - розповідає Сергій.

Майстер почав виготовляти ляльки відомих політиків. За 12 років його колекція поповнилася 30 персонажами – тут є Володимир Ленін, Йосип Сталін, Леонід Брєжнєв, Адольф Гітлер, Борис Єльцин, Фідель Кастро, Наполеон Бонапарт. Не оминув увагою лялькар і сучасних політиків – Юлію Тимошенко, Віктора Ющенко, Олександра Лукашенко, Володимира Путіна. Усі ляльки – домашня колекція майстра, котру він назвав "Епоха лідерів".

"Найважче було робити Юлію Тимошенко. У неї не чіткі риси – дуже згладжені. От такі риси, як у акторки Фаїни Раневської робити одне задоволення."

Ляльки робить із еластичного матеріалу – цирніту. Він дозволяє потім скульптуру посадити в будь-яку позу.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"В оздобленні ніколи не використовую речей, котрі були у вжитку. Бо кожна річ несе певну енергетику. А ляльки й без того мають якесь енергетичне поєднання із людьми, яких уособлюють. Вперше помітив цей зв'язок, коли зліпив себе. Запікав у духовці, і у ляльки тріснула голова. А за кілька днів у мене почалося запалення потрійного нерва на обличчі. Робив ляльку Олександра Мороза і довго тягнув з роботою. Того ж року його партія не потрапила в парламент. Таке саме було і з лялькою Папи Римського Іоанна Павла ІІ – дуже довго не міг закінчити роботу, а коли лялька була врешті-решт готова, Папа помер. А за кілька місяців до подій на Майдані у ляльки Віктора Януковича відпали пальці. Ще не знав, що його чекає, але зрозумів - буде йому непереливки. А тепер схожа ситуація і з лялькою Путіна – фігурка сама по собі розплавлюється"

Сергій робить ляльки на замовлення.

"Але клієнтів одразу попереджаю, що як у людини немає почуття гумору, то таким подарунком можна тільки зіпсувати відносини. В українських зірок з почуттям гумору погано – дехто встиг на мене образитися. Кілька років тому робив ляльку Клари Новікової – їй дуже сподобалося. Дзвонила потім, дякувала." - пригадує майстер.

У Житомирі лялькаря можна зустріти біля місцевого лялькового театру.

"Я давно там торгую. А чотири роки тому до мене вийшов режисер театру і запропонував стати їх головним лялькарем. Тепер у театрі створюю механічні ляльки – вони вміють ходити, моргати очима, танцювати.