Позавчора у Запоріжжі двоє дітей впали під кригу. Їх намагались врятувати двоє дорослих чоловіків. І також пішли під лід.

22 лютого двоє дітей, 10-річний хлопець та 15-річна дівчина, "перевірили на міцність" кригу на ставку центрального парку культури і відпочинку. Коли вони зайшли на відстань 10 м від берега, крига не витримала та проломилась. Опинившись у воді, діти почали кликати на допомогу, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій

Крики почув Дмитро Тимошенко, який прогулювався у парку разом з дружиною.

"Раптом дружина закричала, що дитина провалилась під кригу. Я одразу побіг до місця. Першим до дитини підбіг ще один хлопець. Ми разом намагались витягнути дітей, але самі провалились, адже крига дуже ламка".

Додає, все робив "на автоматі", думати чи зважувати ситуацію часу не було. Внаслідок цього, у "крижаній пастці" опинились вже четверо людей – і діти, і їх рятівники.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Люди, які знаходились у парку, намагались допомогти потерпілим, кидали у воду шарфи та гілки. Зрештою допомогли інструктори дитячо-юнацького туризму Іван Плетінь та Юрій Назаровець. Вони витягли потерпілих міцною довгою мотузкою.

"Дітей перевдягли у сухий одяг, зігріли та напоїли гарячими напоями", – розповів Юрій. Люди, які знаходились у парку, викликали "швидку допомогу". Дітей з переохолодженням госпіталізували.

"Недотримання елементарних правил безпеки та нехтування ними ледве не коштувало дітям життя. Дякуємо всім добровільним рятівникам, які не залишають громадян у біді. У зв'язку з цим, звертаємось до батьків з проханням стежити за дітьми та не пускати їх на кригу у період потепління", – зазначила Юлія Баришева, начальник відділу зв'язків з громадськістю.

Подібний випадок стався того ж дня на Вінничині.

22 лютого на місцевому ставку у селі Летківка під кригу провалилися двоє людей.

29-річний місцевий житель під час риболовлі провалився під кригу. Свідком події став 43-річний житель села Козинці, який намагався врятувати рибалку, у результаті сам провалився. Неподалік знаходився 19-річний юнак, який допоміг чоловікам вибратися.

"Якщо ви свідок, і намагаєтесь врятувати потерпілого самостійно, треба наближатись дуже обережно. Бажано – пластуючи. Перед тим, як просуватись до місця, візьміть із собою палицю чи жердину. Якщо є мотузка – зможете врятувати людину із більшої відстані. Також допомогти може будь-який предмет, що може триматись на воді. Після того, як людину витягли, її треба швидко завезти в тепле місце, переодягти, напоїти теплим та викликати швидку", – розповіли Знай.ua у Держслужбі НС.

З правилами безпеки, одна людина може йти по льоду зеленкуватого кольору товщиною приблизно 7 см. Група людей може ступити на кригу товщиною 10-12 см, також зеленого відтінку. Синій лід – тонкий, може бути небезпечним.