Більше 90 тис. закарпатців отримали громадянство Угорщини за спрощеною процедурою. Держсекретар Угорщини Арпад Янош Потапи заявив, що загалом їх країна отримала 670 тис нових громадян, повідомляє Мукачево.net.

За чисельністю більше половини із них — трансильванці, трохи менше - воєводинців та закарпатців. Підтримує закордонних угорців фонд Габора Бетлена, на держфінансування якого у 2015 році угорська влада виділила $65 млн.

Щоб отримати угорське громадянство за спрощеною процедурою, треба надати довідку про несудимість та володіти базовою угорською. Або ж мати родинні зв'язки з тим, хто народився на території, яка належала країні до 1920 року або у роки Великої вітчизняної війни.

" Навіть ті закарпатці, які не мають походження з Угорщини, якимось чином все одно отримують ці паспорта. Більшість із нас беруть їх не для того, аби втекти до сусідньої країни чи виступити проти України. А щоб мати змогу вільно їздити Європою, - розповідає Степан із Ужгородщини. - Ще так легше вести бізнес на кордоні. Велика кількість закарпатців працює в європейських країнах, з таким паспортом там живеться легше".

За українською Конституцією подвійне громадянство не заборонене. "В законі України про громадянство лише вказано, що добровільне отримання подвійного громадянства є приводом для позбавлення українського. Але поки майже ні у кого його не відібрали. Не мають права займати держпосади в Україні особи з двома і більше громадянствами. Також в законі вказано про те, що держава не визнає кілька громадянств, якщо це не визначено міждержавними згодами, - пояснює юрист Руслан Назарчук. - Для України такий громадянин є лише українцем, і в разі чого ніякої підтримки як іноземцю надавати не будуть".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ще два роки тому закарпатців із угорськими паспортами було лише 9 тисяч чоловік.