Наприкінці лютого керівництво Державної фіскальної служби відсторонили від виконання обов'язків і призначили перевірку діяльності служби. Прем'єр Арсеній Яценнюк закликав бізнес надати докази корупції у службі, якщо такі будуть.

За словами громадського активіста Карла Волоха, відсторонення від виконання обов'язків керівництва ДФС Яценюком свідчить про підозри, що старі схеми "уряду Януковича" в цій установі діють і зараз.

"Судити про це точно не можна, бо доказів обмаль. Відповідальність за втрати бюджету від цих старих схем так чи інакше нестиме влада. Врятує таке рішення Прем'єра чи ні — невідомо. Час покаже, - коментує експерт, - Але ми живемо в часи, коли додатковий моніторинг точно не завадить. Особливо знаючи, що раніше у ДФС діяла централізована схема переведення в готівку і виведення із оподаткування. Схема була тотальна і централізована. Задіяні в ній були десятки тисяч людей. Така ж сама система працювала на митниці. Якщо цю систему вже ліквідували – нехай розкажуть про це людям. Україна вимагає не тільки змін, а й умінь політиків про ці зміни доступно розповісти".
В свою чергу в Державній фіскальній службі України заявили, що так звану "держпрограму" часів Януковича повністю ліквідували. Уклавши фіктивну угоди з "конвертаторами", підприємець раніше міг сплачувати від свого заробітку не більше 40% податків, а 8% "обнальної" комісії, - пише "Українська Правда". Є свідчення, що за часів влади Януковича таку схему "курував" Олександр Клименко, екс-міністр доходів і зборів України. Тепер цю систему ліквідовано.

"Є зміни помітні, а є ті, які будуть відчутні згодом, - каже голова ДФС Ігор Білоус, - Про існування схеми "обналу" відомо багато кому. Але про те, що з нею провели велику боротьбу, чомусь не заявляють. Нова команда фіскальної служби стала першою, яка взялася за ліквідацію цієї системи. Це в історії незалежної України відбувається вперше. Це сумно визнавати, але до цього ніхто "конвертаторами" не займався. Схему лише підлаштовували і направляли задля вигоди собі. Якщо раніше під даний механізм діяла так звана "держпрограма", то зараз завдяки нам її більше не існує. Це кардинальний крок, який чомусь ніхто до нас не зробив".

У ДФС також розробили систему електронного адміністрування, яку нещодавно затвердила Верховна Рада. Вона має запрацювати у тестовому режимі з першого липня.
"Тепер країна має зручний алгоритм, який би вираховував фіктивний податковий кредит. По суті, отримано механізм, з допомогою якого можемо "розкласти" будь-яке державне підприємство. Причому цю роботу виконуватиме машина, без впливу людського фактору. Раніше такого теж не існувало. Ми ліквідували значну частину ухилень від сплати податків, так званої "тіні". Звісно, повністю її поки що не перемогли. "Партизанські" тренди лишилися. Але добрих 50% ухилень ліквідувати вдалося. Щодо змін в країні я налаштований оптимістично. Зараз все йде за правильним сценарієм", - наголошує Ігор Білоус.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще