Японія офіційно підтвердила наміри щодо виділення коштів на реконструкцію Бортницької станції аерації. Планується надати кредит на суму 108 млрд єн, це близько 898,85 млн дол.

Про це заявив генеральний директор ПАТ "Київводоканал" Андрій Білик, посилаючись на інформацію отриману від посольства Японії.

Білик нагадав, що "Київводоканал" протягом двох років співпрацює з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) щодо залучення коштів Японії для фінансування майбутньої модернізації.

"Є оперативна інформація від посольства Японії про укладання так званого pledge, нашою мовою "поручительства". Це є видатний момент в підготовці даного проекту, фактично передує підписанню міжурядової кредитної угоди" , - заявив керівник "Київводоканалу".

Білик заявив, що це найбільший кредит в комунальну галузь на території східної Європи.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За його прогнозом, міжурядову кредитну угоду планують підписати в найближчі два місяці.

Білик також підкреслив, що надання кредиту не позначиться на тарифах для споживачів так, як його умови унікальні і нададуть 10 років кредитних канікул.

Нагадаємо, 25 березня Кабінет міністрів України затвердив основні техніко-економічні показники скоригованого проекту реконструкції Бортницької станції аерації. Це було однією з основних умов уряду Японії для надання кредитних коштів під програму "Офіційної допомоги розвитку" на реалізацію проекту.

Урядове рішення закріплено протоколом , який підписали Мінфін, Мінрегіон, Мінекономіки, "Київводоканал" та Японське агентством JICA. Відповідно до нього, кредит нададуть на 40 років під 0,1% річних з пільговим періодом 10 років.

Бортницька станція аерації очищає всі побутові стічні води Києва, довколишніх міст і селищ Київської області. Також до неї надходять стоки промислових підприємств.