Міська влада Києва заявляє, що у місті не вистачає туалетів. 90 громадських вбиралень, які знаходяться на балансі "Київводофонду" до кінця року передадуть приватним підприємцям. У держбюджеті коштів на них, у зв'язку з подорожчанням комунальних послуг, не вистачає.

Про це заявив Дмитро Новицький, голова Департаменту житлово-комунальногго господарства КМДА.

"На балансі у нас є 90 комунальних вбиралень. З них працює тільки половина. Зараз не ті часи, аби витрачати кошти на туалети", - каже чиновник.

Депутати вже розглядають відповідний документ, який дозволить здати вбиральні в оренду.

Це не перша спроба міської влади поліпшити ситуацію з вбиральнями у місті.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Ситуацію намагалися урятувати приватні підприємці. В рамках інвестиційної програми "Тут сервіс" вони встановили платні туалети.

"Але їх не можуть ввести в експлуатацію, бо вбиральні поставлені на електричних чи теплових мережах. Тоді не було погоджено місця установки туалетів", - каже Новицький.

2013 року КМДА виділила 20 млн. грн. на встановлення 200 додаткових вбиралень. За словами Новицького, ці кошти так і не були освоєні через надмірні санітарні вимоги – до кожної вбиральні мало бути підведено світло, вода, каналізація.

Доки чиновники вирішують проблеми з клозетами, кияни та гості столиці скаржаться, що через таку ситуацію змушені ходити у кущі. На вбиральню вже перетворили Маріїнський парк у центрі столиці.

"На майдані часто проходять мітинги і демонстрації. Я людина аполітична, не проти, щоб хтось чогось вимагав. Але в туалет всі ходять в парк. Гуляти там неможливо через амбре ", - розповіла киянка Марина.

Активісти громадської організації "Еколо Коло" склали інтерактивну карту вбиралень та виклали в інтернет. На ній користувачі відмічають не лише громадські туалети, а й заклади, куди можна зайти, якщо припекло.

"Тренажерний зал Gym Fit – можна попроситися. Якщо реально припекло. Вниз по сходах два туалети є", "Оболонь-Арена. Діє. Правда, тільки під час футбольних матчів", - позначають на карті користувачі.