У Свято-Іллінському храмі села Суботів, що на Черкащині, закровоточила ікона. Таке явище в храмі сталося вперше. Митрополит Іоанн переконаний, що це знак, який попереджає: в Україні не за горами скорботні дні.

"Експертизу краплини, яка з'явилася на суботівській святоіллінській Страсній іконі, ми не робили і я не благословив її робити. Але якщо це кровоточіння триватиме і буде рясним, я благословлю робити експертизу. Зазвичай і мироточіння ікон, і кровоточіння даються Богом для того, щоб попередити народ Божий про те, що мають відбутися якісь події. Очевидно, що буде пряма агресія Росії проти України, до якої потрібно готуватися. І якщо Господь нам дає таку ознаку - отже Він нас укріпляє в тому, що Він і у цій скорботі буде з нами і не дасть ворогу досягнути своїх планів. Але одночасно попереджає і говорить: "Готуйтеся", – стверджує митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн.

Іллінську церкву в селі Суботів збудували 1653 року за наказом гетьмана Богдана Хмельницького як родову церкву-усипальницю. У ній був похований і сам Богдан Хмельницький в 1657 році, проте гробниця його не вціліла. 1664 року польський воєначальник Стефан Чарнецький спалив і пограбував Суботів, зруйнував гробниці Богдана і Тимоша Хмельницьких, а їхні тіла наказав викинути на ринок.

У липні 1845 Тарас Шевченко під час подорожі Україною відвідав Суботів. Він зробив кілька малюнків, зокрема, намалював і Іллінську церкву. Малюнок "Богданова церква в Суботові" увійшов до його альбому 1845 року.

Пізніше, в 1845 році, перебуваючи на Полтавщині, поет написав вірш "Стоїть в селі Суботові":

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Стоїть в селі Суботові
На горі високій
Домовина України,
Широка, глибока.
Ото церков Богданова.
Там-то він молився,
Щоб москаль добром і лихом
З козаком ділився…