До 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу у Херсоні висадять пам'ятний сквер. До засадження вже підготували 71 дерево.

Про це повідомляє видання Kherson.in.

Організовує данну акцію благодійна організація "Кримськотатарський культурно-спортивний центр "Куреш".

Мета заходу - провести вшанування безвинно загиблих від злочинів, вчинених тоталітарним режимом СРСР у результаті депортації кримськотатарського населення, а також нагадати наступним поколінням про цю трагедію.

Читайте також: Кримськотатарський телеканал ATR відновив роботу

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Закладка скверу відбудеться 17 травня. Всі бажаючі можуть долучитись до акції о 10:00 біля кінотеатру "Ювілейний".

Нагадаємо, Укрпошта випустить марки про кримських татар, які введуть у обіг у травні.

Серія складатиметься із чотирьох марок: "Кримськотатарський воїн", "Дюрбе перших кримських ханів", "Танець "Хайтарма" і "Майстер-мідник". Тираж кожної - 130 тисяч примірників.

Над марками працював відомий український художник Микола Кочубей, а зображення на марках відрізняються високим ступенем автентичності.

Довідка. Депортація кримських татар — примусове виселення кримськотатарського населення Кримської АРСР, проведене НКВС 18 травня 1944 року.

Попри те, що представники кримськотатарського народу воювали в лавах Червоної Армії і навіть брали участь у партизанському русі, підставою для депортації стало звинувачення в співпраці з Третім Рейхом під час Другої світової війни.

Значна кількість переселенців, виснажених трьома роками життя в німецькій окупації, загинула в місцях висилки від голоду і хвороб у сорокових роках.

Оцінки кількості загиблих в цей період дуже різняться: від 15-25%, за оцінками різних радянських офіційних органів, до 46%, за оцінками активістів кримськотатарського руху, які збирали відомості про загиблих в 1960-і роки

У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою Радянського союзу незаконною і злочинною.