Служба безпеки України зафіксувала факти системних порушень та зловживань службовцями "Енергоатома" та "Східного гірничо-збагачувального комбінату" при закупівлі уранового концентрату.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

За довгостроковим договором між "Енергоатомом" та "Східним гірничо-збагачувальним комбінатом " урановий концентрат для потреб енергетичного комплексу держави повинен був постачатися за рахунок власних потужностей комбінату. Це дозволило б збільшити обсяги виробництва вітчизняного уранового концентрату та створити власний ядерно-паливний цикл.

Натомість службовці гірничо-збагачувального комбінату закупили його у минулому році у закордонної компанії, яку вони самі ж і створили. Концентрат придбали в іноземного постачальника за ціною 90 доларів за кілограм на суму 18 млн. доларів. Проте в офіційній документації його вартість становила 138 доларів за кг.

Читайте також: Директора заводу ім. Малишева звільнили, аби швидше виготовляти танки

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Держава отримали збитків на суму майже 10 мільйонів доларів. Службові особи комбінату вивели ці гроші у тіньовий сектор через фіктивні підприємства.

"Потім урановий концентрат за 138 доларів за контрактом поставляли на "Енергоатом". Щоб замовник погодився придбати продукцію за завищеною ціною, до шахрайської схеми залучили службових осіб "Енергоатому", - наголошують у СБУ.

Саме через ці схеми тарифи на електроенергію для вітчизняних підприємств та населення були завищені у минулому році.