Найпоширеніший на сьогодні у світі сорт бананів - Кавендіш. Їх зазвичай збирають недозрілими і транспортують далеко за межі південних країн. Вже там вони потроху набувають "товарного" вигляду. Купуючи звичайні банани в супермаркеті, ви, швидше за все, берете саме Кавендіш.

Однак ще півстоліття тому найпопулярнішим був сорт Гро-Мішель. Проте доля його склалася трагічно. У 1950-х цей сорт був практично викошено грибками Fusarium.

Такі випадки у світі бананів зовсім не унікальні. Сучасна сільське господарство часто пов'язано з масовим виробництвом монокультур, які підходять з комерційних міркувань. Однак саме це і робить популяцію особливо схильною до різних хвороб.

Читайте також: Американець до кішки викликав поліцію

Грибковий штам Fusarium oxysporum мутував і зумів пристосуватися до захисних систем. Його спори легко розносять люди.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Листя зараженої рослини жовтіє та коричневіє, втрачають вологу і гинуть. Поки способів вилікувати пальму від Fusarium не існує, а поширюється хвороба доволі стрімко. І хоча на великих бананових підприємствах Західної Африки та обох Америк його поки не спостерігали, експерти відзначають, що це лише питання часу.

Біологи активно шукають засоби протидії напасті. З великою ймовірностю можна сказати, що нас чекає швидка бананова криза.