Наступного місяця можливий дефолт, вважає Наталія Яресько, міністр фінансів України. Про це вона повідомила вчора, після засідання Кабміну.

Також допускає оголошення дефолту Україною компанія Goldman Sachs Group Inc.

"Звісно, що для України дефолт – це заплямована репутація. Це означає, що держава не спроможна виконати на себе зобов'язань, які взяла. Такі країни автоматично стають непривабливими для іноземних інвесторів, нових технологій, поширення глобальних мереж у різних сферах торгівлі і виробництва", - каже "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Проте дефолт, окрім репараційних збитків для України, нанесе фінансовий удар також міжнародним кредиторам.

"Якщо країна оголошує дефолт, вона вже не погашає міжнародні кредити. Свого часу Росія оголосила дефолт, вона також не платила за своїми боргами. Міжнародні кредитори робитимуть все, аби ми якнайдовше його не оголошували. Бояться втратити власні кошти, які колись нам позичили", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також Україна оголосить дефолт у липні – Goldman Sachs

На пересічних українців дефолт ніяк не вплине.

"У нас вже другий рік йде війна, кордони України мало не щомісяця змінюються. Це для інвесторів ще гірше, ніж економічна ситуація. Тому більшість із них вже давно пішли", - каже фахівець.

На банківську сферу дефолт не вплине, бо минулого та цього року й без того закрилося рекордне число банків.

"А більшість тих фінустанов, що лишаються, навряд чи мають за основу свого капіталу якісь хиткі іноземні інвестиції. Приватний бізнес також не відчує змін, адже курс гривні лишиться таким самим, домовленості по торгівлі з іншими країнами – також будуть без змін", - додає він.

Українців врятує від збитків внаслідок дефолту нерозвиненість ринку цінних паперів.

"Після оголошення країною дефолту, всі її цінні папери падають у ціні в двічі. Це логічно. Означає, що слово цієї країни не таке вже цінне. Тому, в першу чергу, постраждають банки, які мають активи у цінних паперах. Таких лишилося небагато. Пересічні люди навіть не помітять, що оголошено дефолт", - каже "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.