Сьогодні міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до міжнародних організацій з метою перевірити доцільність тарифів на комунальні послуги. Про це він розповів у Київраді.

Раніше до міжнародних організацій з цією ж пропозицією звертався прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Результати перевірок тарифів мали б бути минулого тижня. Проте їх не оприлюднили.

"Закликами до перевірки тарифів політики намагаються підвищити свій рейтинг. Мовляв, вони проти того, щоб люди більше платили", - каже "Знай" економіст Борис Кушнірук.

Також читайте Путін забрав в Украини знижку на газ

На його думку, результатів перевірки обґрунтованості тарифів ще й досі немає, бо міжнародні організації не мають основних показників, за якими можна вирахувати собівартість послуг.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Там вся проблема в обрахунках споживання газу. Аби довідатися про доцільність тарифів, треба знати, скільки "Нафтогаз" дає газу облгазам і скільки останні продають споживачам. Якщо "Нафтогаз" має якісь цифри, то облгази – ні. Так само, як і споживачі. Більшість не мають лічильників", - каже експерт.

Облгази зумисне приховують статистику, аби працювати за своїми корупційними схемами.

"Більшість облгазів належать олігархам Дмитру Фірташу та Ринату Ахметову. Вони не дають реальних цифр навіть НАК "Нафтогазу". Якщо розібратися в статистиці, то стане відомо, що облгази відмивають у рік по 1-1,5 мільярдів гривень. На облгази виділяють газу з розрахунку, що в багатоквартирних будинках одна особа споживає 6 кубів. Але насправді люди витрачають значно менше. Залишок сировини олігархи продають комерційним компаніям за пільговими тарифами. За це отримують від них винагороду", - говорить Борис Кушнірук.

Читайте також "Перегляд тарифів – це загравання із виборцями" - експерт

Він вважає, що зруйнувати таку корупційну схему можна, якщо зробити продаж газу ринковим, а "Нафтогаз" розділити на три структури.

"Одна займатиметься купівлею і продажем сировини, інша, транспортуванням, третя – зберіганням", - каже він.

Газ мають продавати на оптовому ринку за єдиним тарифом.

"А приватні фірми-постачальники мають продавати його населенню, підприємствам і теплокомуненерго. Формування цін на електроенергію теж потрібно змінити, вони мають відрізнятися залежно від походження енергії. Атомна – найдорожча, гідро – найдешевша", - уточнює експерт.

Однак навіть після такої реформи комунальні послуги для населення не подешевшають, але й не збільшаться. Головним виграшем реформи стане менше споживання російських енергоносіїв, вважає фахівець.

Нагадаємо, вартість комунальних послуг почали збільшувати із лютого по квітень. У травні уряд почав розслідування стосовно обґрунтованості нових тарифів.