Інженер-механік з Луцька Віталій Урбанович встановив на даху свого будинку сонячні батареї.

Завдяки їм він не тільки забезпечує електроенергією власне господарство, а ще й продає надлишок державі по "зеленому тарифу", передає Район.Луцьк.

Це дозволяє йому отримувати пасивний дохід до 9 тисяч гривень щомісяця. Починаючи з січня минулого року сонячна міні-електростанція, яка складається з 45 сонячних панелей загальною потужністю 10 кВт, виробила 12 263 кВт-год електроенергії.

За словами інженера, найефективніше станція працює влітку. У похмуру погоду її потужність падає. Окрім того, працювати на повну силу установці не дає димохід, що створює тінь, та не зовсім вдалий варіант даху.

Читайте також: Електромобілі стануть джерелами енергії

Популярні новини зараз
Київстар відреагував на безмежні питання щодо підвищення тарифів: "Довго утримувався від цього..." Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Тим не менше, навіть у найбільш невдалі місяці Віталій Урбанович отримує за сонячну електроенергію щонайменше 3 тисячі гривень. Він підписав угоду з місцевою енергопостачальною компанією до 2030 року.

"За електроенергію, яку віддаю у мережу, держава минулого року платила 3,89 гривні за кВт-год, з 25-го серпня 2015 року цей показник піднявся до 8,57 гривні, а зараз тариф ще більший, бо його прив'язали до курсу євро. Кожного місяця підписую акт про обсяг проданої електроенергії", - розповідає раціоналізатор.