На цьому тижні у світі науки відбулося відразу кілька значних подій - це відкриття екзопланети, схожої на нашу, випробування найпотужнішого у світі лазера, анонс першого в світі літаючого скейтборду, і деякі інші досягнення вчених.

На початку цього року компанія Nike анонсувала випуск кросівок, які будуть точною копією того взуття, що носив Марті Макфлай у третій частині культового фільму "Назад у майбутнє".

Автовиробник Lexus вирішив створити першу в світі літаючу дошку - ховерборд. Компанія вже розмістила на своїй офіційній сторінці відео-тізер, а на цьому тижні анонсувала офіційну дату презентації нового LexusHover світові - п`яте серпня. Ніяких подробиць щодо пристрою нової дошки поки немає.

Найгучніша подія тижня, що минає - відкриття планети, подібної до Землі - екзопланети HD 219134b, яка, теж обертається навколо зірки. Відкрита екзопланета теж кам'яна, але в 1,6 разів більша за Землю. Вона розташована у зоряній системі сузір'я Кассіопеї. На відміну від Землі, HD 219134b обертається навколо своєї зірки на більш близькій орбіті - це зменшує шанси на наявність на планеті придатного для життя середовища.

А ось учені Японії провели на цьому тижні випробування найпотужнішої лазерної установки в світі. Вона створила імпульс з піковою потужністю 2 петаватта (енергію, в тисячу разів більшу ніж уся споживана на планеті). За словами дослідників, така енергія міститься в одній чашці гарячої кави, або випромінюється звичайною 100-ватною лампочкою за дві секунди.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

На цьому тижні представники Facebook зайнялися вирішенням проблеми недоступності інтернету для 10% жителів планети. Компанія презентувала новий винахід, при використанні якого велика частина доступу до інтернет-інфраструктурі залежить від кабельних мереж. Дрон Aquila, з крилами розмахом у 42 метри, що працює на сонячній енергії і оснащений лазером з новим принципом впливу, створений спеціально для доставки інтернету в найвіддаленіші частини планети.

Читайте також: Учені проти застосування термінаторів під час воєн

Остання подія тижня, що минає, не відноситься до відкриттів, але має величезне значення для людства. Більше тисячі інженерів, вчених, експертів з технологій і дослідників підписали колективний відкритий лист, який попереджає про небезпеку розробки повністю автономних систем озброєння. Текст відкритого листа попереджає насамперед про небезпеку створення роботів, здатних заподіяти шкоду людині.