У Бразилії знайшли ​​першу в світі отруйна жабу, яка, на відміну від багатьох просто токсичних земноводних, здатна свідомо вводити отруту в своїх ворогів.

Про це пише журнал Current Biology.

"Corythomantis greening робить це за допомогою спеціальних шипів у верхній губі", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Новий вид ос перетворює павуків у зомбі-рабів

Під час польових робіт в лісі Гойтаказіс на південному заході Бразилії біолог Карлос Харед з бразильського Інституту Бутантан підняв із землі квакшу і подряпався непоміченими шипами.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Найсильніший біль тривав близько п'яти годин. Вчені з'ясували, що токсин земноводного вдвічі сильніший, ніж отрута гримучої змії.

У тому ж лісі біологи виявили іншу отруйну квакшу - Aparasphenodon brunoi.

Її токсин виявився взагалі в 25 разів сильнодіючим, ніж у гримучої змії. Проте цього разу вчені не брали жабу голими руками.

Довідка. Corythomantis greening і Aparasphenodon brunoi не є родичами один одного. Тому вчені вирішили, що здатність активно захищатися за допомогою отрути неодноразово розвивалася у різних мешканців тропічних лісів в ході еволюції.