Досліди за допомогою великого адронного коллайдер почнуться знову в березні 2015 року. Цього разу використають вдвічі більший рівень енергії, ніж при першому запуску у 2012 року.

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) готує коллайдер до тривалих досліджень строком у 3 роки, пише канал 24. Активні експерименти почнуться вже травні. Рівень енергії буде вдвічі більшим, ніж при першому запуску у 2012 році. На прискорювачі запустять назустріч один-одному пучки протонів, енергія їх зіткнень буде близько 13 тераелектронвольт.

"За допомогою цього енергетичного рівня великий адронний коллайдер відкриє нові горизонти як для фізики, так і для майбутніх відкриттів. Я з нетерпінням чекаю, щоб побачити те, що природа приготувала для нас", — сказав гендиректор ЦЕРН Рольф Хойер.

Коллайдер закрили на ремонт 2 роки тому. Дорогий проект призупинили досить швидко і несподівано, у зв'язку із цим поширились чутки, що там утворилася чорна діра.

У 2012 фізикам вдалося виявити сліди нової частинки, яка за всіма параметрами близька до теоретично обгрунтованого бозона Хіггса. Ця частинка була останнім невідкритим елементом стандартної моделі і відповідає за маси всіх інших елементарних частинок. Бозон Хіггса також називають "частинкою Бога".

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще