Бойові дії поліпшили якість повітря і знизили кількість викидів в атмосферу на Близькому Сході. До такого парадоксального висновку прийшли співробітники базується в Німеччині Товариства наукових досліджень імені Макса Планка за результатами вивчення супутникових даних.

Про це повідомляє агентство Reuters.

В останні п'ять років, на тлі зростання смертності та міграції населення на Близькому Сході, вчені помітили поліпшення екологічного клімату в деяких зонах. Зокрема, під спостереження вчених потрапили такі міста як Каїр, Дамаск, Тегеран і Багдад.

У них у повітрі були відзначені позитивні зміни.

Причина появи чистого повітря надзвичайно проста. Як правило, зони конфліктів покидають мільйони людей, перебираючись в безпечні місця. Там припиняється господарська діяльність, а також знижується споживання енергії. Відповідно зменшується кількість викидів в атмосферу.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми побачили з космосу, як економічні, геополітичні та соціальні фактори сильно впливають на якість повітря", - пояснив професор Йос Лілліевельд з інституту Макса Планка.

Зв'язок глобальних потрясінь і поліпшення екології, за словами вченого, простежується давно.

Читайте також: У війнах майбутнього головну роль відіграватимуть роботи

"Наприклад, в Греції, коли у них почалася економічна криза в 2008 році, тенденція до зниження забруднень повітря була вражаючою. Приблизно на 50% ", - наголосив професор.

У Сирії та Єгипті, за його словами, з 2011 року також спостерігається зниження.

"В Іраку люди виїжджали, повітря відновлювався, а в Йорданії та Лівані, куди вони прибували, забруднення починало рости", - зазначив Лілліевельд.

Більш детальне вивчення ситуації з космосу, за його словами, дозволить уточнити, які території сьогодні дійсно потребують "екологічної допомоги".