Вчені з американського і японського університетів спромоглися здійснити квантову телепортацію по оптоволокну більш ніж на сотню кілометрів.

Про це пише УНІАН.

"Це - вчетверо перевищує попередній рекорд дальності цього процесу", - ідеться у повідомленні.

В експерименті провели квантову телепортація через оптоволокно на 102 кілометри.

За словами дослідників, вчетверо підвищити рекорд вдалося завдяки використанню однофотонного детектора з надпровідних проводів на силікаті молібдену.

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Читайте також: Американські вчені зняли рух фотонів світла (відео)

Конструкцію охолодили до -272 градусів за Цельсієм, це всього на один градус вище абсолютного нуля. Це забезпечувало виникнення надпровідності і високої чутливості.

В експерименті не переносяться безпосередньо фотони, але їх стан передається миттєво.

У ході експерименту, два заплутаних фотона рознесли на відстань в 102 кілометри по оптичному волокну. Далі фізики змінили квантовий стан першого фотона, подіяли на нього третім. У результаті стан другої частинки змінився також. Дослідники спостерігали прояв квантової нелокальності: хоча фотони були рознесені на велику відстань, зміна стану одного з них позначилося на іншому.

Нагадаємо, попередній рекорд дальності квантової телепортації по оптоволокну становив 25 кілометрів.

Абсолютний рекорд дальності квантової телепортації належить експерименту, в якому фотони зв'язуються через відкритий простір - 144 кілометри. Однак не завжди зручно мати дві точки в межах видимості, а оптоволокном можна пов'язати як завгодно розташовані майданчики.

Квантову телепортацію можна використовувати для встановлення абсолютно захищеного з'єднання. Також миттєве перенесення інформації є цікавою проблемою з точки зору фізики - порушується принцип локальності, за яким на стан об'єкта може впливати тільки його близьке оточення.

Протиріччя пов'язане з парадоксом Ейнштейна - Подільського - Розена і становить одну з основних концептуальних труднощів квантової механіки - в її копенгагенській інтерпретації.