Учені з Каліфорнійського університету вважають, що причиною зникнення динозаврів стало падіння гігантського метеорита в Мексиканську затоку, за яким послідували дуже потужні виверження вулканів в Індії.

Таку гіпотезу на сторінках журналу Science висловив геохронол Пол Ренн.

Вчені вивчили Деканські траппи - базальтові породи на заході Індії, які є слідами одного з найпотужніших вулканічних вивержень в історії Землі.

З'ясувалося, що деканські вулкани почали вивергатися ще до падіння метеорита, яке відбулося приблизно 65 мільйонів років тому, проте в певний момент характер лавових потоків радикально змінився.

У якийсь момент магма почала вивергатися на поверхню в катастрофічних масштабах - приблизно 900 мільйонів кубометрів на рік. До цього щорічний обсяг вивержень складав всього 71 тисячу кубометрів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Читайте також: Британці продають скелет динозавра

Учені припускають, що зміна типу вивержень могла відбутися під впливом удару метеорита.

"Ми сподіваємося, що це дослідження надихне людей не вибирати лише одну з двох гіпотез. Нам, справді, потрібно дивитися на взаємозв'язок цих процесів", - говорить автор гіпотези.