Експериментальна ракета Super Strypi не пройшла випробування на Гаваях. Вона мала виводити на орбіту невеликі супутники. Дворічний проект тепер закриють.

Про це пише SpaceNews.com.

"Ракета Super Strypi, що запускається з рейкових направляючих, стартувала на ракетному полігоні ВПС США на острові Кауаї, 4 листопада. На другій хвилині польоту ракета почала обертатися і, імовірно, впала", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: NASA виявили з космосу стародавні послання у Казахстані (фото)

Згідно інформації, триступеневу ракету з двигуном на твердому паливі розробили на основі проектів з випробування ядерної зброї 1960-х років Міністерством енергетики США спільно з фахівцями Гавайського університету і фірмою Aerojet Rocketdyne.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Super Strypi мали виводити на висоту до 475 кілометрів вантажі вагою до 300 кілограмів, насамперед мікросупутники CubeSat. Вартість запуску при цьому не перевищила б 15 мільйонів доларів.

Нова ракета-носій, по суті, являла собою метеорологічну ракету підвищеної потужності. Спочатку експериментальний запуск планувався на жовтень 2013 року, проте технічні проблеми змусили відкласти його до осені 2015-го.

Головним вантажем на ракеті Super Strypi був гавайський мікросупутник HiakaSat, а також 12 інших CubeSat'ов, наданих НАСА та університетами США.