Команда науковців з бельгійського Католицького університету в Левені та Утрехтського університету, що в Нідерландах, під час дослідження процесу отримання палива розробила новий метод його виробництва. Він дозволить виготовляти більш чисте дизельне паливо. Науковці впевнені, що нове виробництво можна легко перевести на масовий рівень. І використовувати його протягом наступного десятиліття.

Про це повідомляє бельгійське видання Кuleuven.

Каталізатори є центральними компонентами під час виробництва палива. Вони полегшують хімічні реакції і перетворюють сировину в готовий продукт. Молекули палива взаємодіють з каталітичними матеріалами. Вони рухаються між металом і кислотою, змінюючи по порядку їх стан. Каталізатори складаються з платини і твердотільної кислоти.

Команда дослідників встановила, коли компоненти розміщені принаймні на кілька нанометрів один від одного, то така реакція вироблятиме більш екологічно чисте паливо.

Читайте також: Boeing перероблятиме відходи в біопаливо

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Такі висновки здивували дослідників. Але вони кілька разів перевіряли результати і переконались, що вони правильні.

Якщо автомобілі працюватимуть на чистому дизелі, то будуть виділяти і значно менше шкідливих частинок. Також зменшаться викиди в атмосферу вуглекислого газу. На промислове виробництво такого дизеля, за словами дослідників, можна перейти за п'ять-десять років.