Електронний гігант TE Connectivity представив на виставці Rapid 2015 перший у світі мотоцикл, який надрукували за допомогою 3D-принтера. Цікаво, що він при цьому здатний пересуватися. Поки це не більш ніж демонстраційний зразок. Однак він дозволяє заглянути в майбутнє тривимірного друку.

TE Connectivity обрала в якості зразка мотоцикл Harley-Davidson Softail і відтворила його конструкцію на тривимірному принтері. На друк було витрачено близько 1000 годин і 25 тисяч доларів. Головна відмінність 180-кілограмового байка від свої попередників - здатність самостійно пересуватися.

Рухається він на жаль нешвидко і недалеко. Поки технології не дозволяють використовувати для 3D-друку метали і гумові композити. Довелося брати для мотоцикла готові мотор, батарею, гальма, ланцюговий привід і шини. Для нього вибрали скромний електромотор потужністю 750 Вт або 1 к. с. Мотоцикл здатний розігнатися з двома дорослими людьми до 24 км/год. Однак запасу акумулятора вистачає тільки для демонстраційного заїзду.

Читайте також: "Розумне" колесо перетворює звичайний велосипед на електричний (відео)

3D-байк будувався не для швидкісних рекордів. Головним його досягненням є абсолютно унікальні друковані підшипники з АБС-пластику. Саме заради цього і був зроблений проект. На випробувальному стенді в умовах, що імітують реальну їзду, вони витримують до 2000 об/хв і нічим не відрізняються від звичних.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Компанія TE Connectivity поки утримується від гучних обіцянок, але вже зараз зрозуміло, що 3D-друк успішно долає свої "дитячі хвороби" одну за одною.